Toimiva ulkovalaistus on suunnattu oikein eikä se häikäise: "On toissijainen asia, miltä valaisin näyttää"

Kotipihan valaistuksessa tärkeintä ei ole näyttävyys, vaan se, mistä valo tulee ja mitä se valaisee. Pihan valaiseminen on tänä päivänä energiatehokasta, eikä valojen sammuttelu juurikaan näy sähkölaskussa.

Kaamosaika on alkanut ja nyt viimeistään mietitään kotipihan valaistuksia kuntoon. Oikein suunniteltuna pihavalaistus valaisee tarpeeksi laajalta alueelta, mutta ei häikäise. Tyypillisin virhe tehdäänkin siinä, että isoilla valaisimilla pyritään kattamaan koko piha.

– Monesti mennään valaisin edellä, kun pitäisi mennä valo edellä. On toissijainen asia, miltä valaisin näyttää. Tärkeintä on miten saadaan valaistua siten, ettei häikäistä koko maailmaa. Valon on tultava oikeasta paikasta ja se on kohdistettava oikeaan paikkaan oikealla tavalla, KVS Oy:n toimitusjohtaja Jukka Asp kiteyttää.

Samoilla linjoilla on myös Pohjois-Suomen Sähkön toimitusjohtaja Juha Lounatvuori. Hän muistuttaa, ettei hyvä valaistus koskaan häikäise itseä tai naapureita.

– Yleensä virhe tehdään siinä, kun yritetään valaista koko piha yhdellä tai kahdella valopisteellä, Lounatvuori miettii.

Yksi yleinen virhe pihavalaistuksessa on myös se, että valaistus suunnitellaan näyttävyyden näkökulmasta. Tämän hetken suosituimpia valaisinmalleja ovat seinälle asetettavat, valoa ylös, alas tai sekä ylös että alas suuntaavat valaisimet, joita Lounatvuori kutsuu seinänpesijöiksi. Lounatvuori sanoo, että oikealla teholla nämäkin valaisimet ovat kätevät, mutta enemmän niillä korostetaan rakennuksen arkkitehtuuria.

– Seinänpesijä ei yksinään riitä valaisemaan tonttia ja tuomaan turvallisuutta. Paljon riippuu toki valaisimen tehosta, mutta ne eivät saa myöskään olla ylikirkkaita, sillä silloin ne ovat häikäiseviä ja häiritseviä.

Liikkumisen on oltava turvallista autokatoksesta kotiovelle saakka.

Jukka Asp

Asp mainitsee, ettei paras vaihtoehto ole keskelle seinää, silmien korkeudelle, asetettava sekä ylös- että alaspäin valaiseva valaisin, sillä niistä tulee helposti liian voimakas kontrasti silmiin. Sen sijaan Asp suosittelee esimerkiksi räystään alle asennettavaa, vain alaspäin suuntaavaa valaisinta. Hän muistuttaa, että pihan valaistuksessa on kaikkein tärkeintä huomioida, että valaistaan kaikki oleelliset kohteet, myös rappuset ja muut ulkoreitit.

Näyttävyyden ja arkkitehtuurin lisäksi ihmiset hakevat nyt myös energiatehokkuutta. Sähkön hinnan nousu ei vielä toistaiseksi ole valaisinkauppoja hiljentänyt.

– Nyt pihavalot ovat lähestulkoon ledejä. Yksittäiset pihavalot vievät energiaa muutamassa viikossa sen, mitä yksi suihkussa käyminen vie, Lounatvuori kiteyttää ja mainitsee, että esimerkiksi kausivalojen tehot ovat niin pieniä, että ne vievät koko kauden ajalta käytännössä vain sen, mitä yksi suihkukerta kuluttaa.

– Ihmiset kuvittelevat virheellisesti, että valojen sammuttelu säästää paljonkin energiaa, mutta valaistuksesta johtuva kulutus on omakotitalossa hyvin pientä, Lounatvuori sanoo.

Energiatehokkuutta lisää myös liiketunnistimella tai hämäräkytkimellä toimiva pihavalaistus.

– Ihanteellista on kevyt valaistus, joka lähestyttäessä syttyy lisää ja hämäräkytkimen avulla sammuuc, kun aamu koittaa, Lounatvuori kuvailee.

Asp mainitsee, että jonkin verran näkyy myös täysin pimeitä pihoja, mikä ei sekään ole hyvä asia. Molemmat asiantuntijat peräänkuuluttavat pihavalojen tuomaa turvallisuutta. Kaupungin säästötoimet katuvalojen yöaikaisella sammuttamisella lisäävät osaltaan asuinalueiden pimeyttä ja siten myös turvattomuutta.

– Kyllähän siinä on hämäräheikeillä rauhalliset oltavat, Asp miettii.

Pimeissä kotipihoissa ei kuitenkaan ainoa ongelma ole pitkäkyntisten otolliset apajat, vaan turvallisuus ylipäänsä.

– Pimeässä riskinä on esimerkiksi kompastuminen ja kaatuminen. Liikkumisen on oltava turvallista autokatoksesta kotiovelle saakka, Asp mainitsee.

– Pihavalaistus luo turvaa ja turvallisuuden tunteen paitsi itselle myös muille lähistöllä liikkuville, Lounatvuori sanoo.