Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman nopeimmat juniori-luistelijat kisaavat kahtena viikonloppuna Seinäjoella – Maailmancup tuo kaupunkiin jopa 300 kansainvälistä vierasta

Seinäjoen Urheilijoiden pikaluistelijoiden suurtapahtuma, pikaluistelun junioreiden maailmancupin ensimmäisen ja toinen osakilpailu, starttaa viikonloppuna jääurheilukeskuksessa.

Yli 200 nuorta urheilijaa 21 maasta taustajoukkoineen saapuu Seinäjoelle maailmancupin kahta osakilpailuviikonloppua varten.

– Se merkitsee yli kolmeasataa kansainvälistä vierasta kahden viikon ajan kaupungissa, kuvaa tapahtuman laajuutta kilpailunjohtaja Mika Koivupuisto.

– Näissä osakilpailujen osallistujissa on mukana tulevat olympiavoittajat ja maailmanmestarit, niin tasokkaita nuoria urheilijoita meille saapuu, hän jatkaa.

Seinäjoen Urheilijoiden pikaluistelijat järjestävät ensi kerran tämän kokoluokan tapahtuman. Valmisteluja on tehty toukokuusta saakka. Yleisö on tervetullut kannustamaan paikallisia urheilijoita kisapäivinä.

– Yleisöllä on vapaa pääsy. Kisa on hieno tilaisuus kokea kansainvälisen urheilukilpailun tunnelma ja tutustua nopeatempoiseen lajiin, jossa Seinäjoella on hienot pitkät perinteet. Meillä on myös kiitelty vahva kisaorganisaatio, jota tukevat ympäri maan talkoilemaan saapuvat lajin harrastajat. Pienen lajimme harrastajat ovat Suomen tasolla yksi yhteisöllinen joukkue, Koivupuisto sanoo.

Koronan vuoksi Kansainvälinen Luisteluliitto on ottanut käytännöksi, että maailmancupin osakilpailuja järjestetään kaksi samalla paikkakunnalla, peräkkäisinä viikonloppuina.

– Se vähentää matkustamista, mikä on koettu hyväksi sekä ilmastosyistä että koronan leviämisen vuoksi. Kisavieraat harjoittelevat siten kaksi viikkoa Seinäjoen ulkoradalla. Kisapäivät ovat 26. ja 27. marraskuuta sekä 3.-4.joulukuuta, Koivupuisto kertoo.

Seinäjoella pikaluisteluseuraa pyörittäviä aktiiveja ja siten kisajärjestelyistä vastaavia on parikymmentä. Seurassa on jäseniä kaikkiaan noin 100.

– Junioreita eli alle 20-vuotiaita meillä on noin 30. Kahden valmentajan voimin harjoituksia vedetään. Pingu-luistelukoulun kautta toivomme saavamme lisää uusia harrastajia luistelun pariin, Koivupuisto sanoo.

Seinäjokelaiset 18-vuotiaat lukiolaiset Veera Lehtonen ja Janette Pirhonen ovat harrastaneet pikaluistelua pienestä pitäen. Molemmat sprinttimatkoihin erikoistuneet urheilijat osallistuvat tuleviin kotikisoihin.

– Tavoitteita on vaikea asettaa, ehkä enemmän loppukauden SM-kisoihin kuntohuippua tähdätään. Hienoa on kuitenkin päästä mukaan isoihin kisoihin, nuoret miettivät.

Aktiivisten urheilijoiden harjoitusohjelmaan kuuluu luistelu- ja voimaharjoittelua päivittäin.

– Etenkin kesäaikana harjoittelu on hyvin monipuolista, kun jäälle ei päästä eikä rullaluistelurataa ole. Toisaalta olosuhteista johtuva lajiharjoittelun monipuolisuus pitää kiinnostuksen yllä, kun harjoittelu ei sisällä vain luistelua, miettii Lehtonen.

Pikaluistelijoiden kisakausi jatkuu marraskuusta maaliskuuhun, kelien armoilla. Kisoja järjestetään viidellä paikkakunnalla.

– Suomessa kisapaikkakuntia on Seinäjoen lisäksi Oulu, Helsinki, Kuopio ja Pori. Sisärataa ei missään ole, eli säällä kuin säällä ollaan ulkona, jäällä kuin jäällä, summaa Pirhonen.

Harjoitteluolosuhteet antavat muille maille etumatkaa.

– Meillä on kumminkin tasokas valmennus, jonka takana on pitkä menestyksen perinne. Monia huippuja on noussut, vaikka harrastajamäärät ovat pieniä, Lehtonen muistuttaa.

Pikaluistelijat harjoittelevat paljon yhteisesti, vaikka kyse onkin yksilölajista.

– Valtaosa tehdään yhteistreeneinä. Yhteistyötä on paljon myös muiden maiden urheilijoiden kanssa yhteisleirien muodossa. Odotan, että Seinäjoen kisaviikonloppuna näkee paljon tuttuja kasvoja, iloitsee Lehtonen.

Yhteisöllisyys on nuorten urheilijoiden mielestä juuri lajin hienoin piirre.

– Lajissa otetaan kaikki uudet mukaan avoimesti ja kannustetaan. On aina helppo olla porukassa. Yksin ei tarvitse harjoitella, vaikka oma treenikaveri poissa olisikin. Pienet harrastajamäärät varmaan vaikuttavat siihen, että ollaan niin tiivis ja läheinen porukka, Pirhonen pohtii.

Pirhonen ja Lehtonen kannustavat kokeilemaan lajia. Harrastamisen alkuun pääsee edullisesti.

– Meidän seuralta saa vuokrata varusteet. Kannattaa lähteä kokeilemaan, luistelu on mukava ja vauhdikas laji. Hyvä ulkolaji, joka kehittää kropan hallintaa ja voimaa. Ulkoradalla harjoittelu tuo vaihtelua lajiin, kun välillä luistellaan sateessa, he naurahtavat.