Joillekin lapsille joulun ainoa lahja tulee Joulupuu-keräyksestä: "Perheiden tilanne on melko raastavaa"

Valtakunnallinen Joulupuu-keräys järjestetään tänä vuonna jo 23. Kerran. Seinäjoen kantakaupungin alueella keräys on jo käynnissä ja sitä järjestää nyt toista vuotta peräkkäin viisi aktiivista asialleen omistautunutta hyväntekijää oman yhdistyksensä, Seinäjoen Joulupuu ry:n, kautta.

Seinäjoen MLL järjesti keräystä yhteensä 21 vuoden ajan, mutta viime vuonna yhdistyksen jättäytyessä pois, löytyi MLL:n riveistä viisi aktiivista jäsentä, jotka eivät voineet hyväksyä keräyksen loppumista.

– Ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. Ajattelimme heti, ettei keräystä voi jättää tähän, Elina Heinämäki ja Essi Puska Seinäjoen Joulupuu ry:stä kertovat.

Molemmat naiset ovat olleet Joulupuu-keräyksissä mukana jo 14 vuoden ajan. Yhdistykseen kuuluu Puskan ja Heinämäen lisäksi Saila Kivekäs ja Katja Jaakkola sekä yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Armi Itäpalo, joka on ollut keräyksissä mukana koko 23-vuotisen historian ajan.

Lapsiperheiden sosiaalityön parissa työskentelevä Puska näkee työnsä puolesta läheltä, mitä lapsiperheiden arki on pahimmillaan.

– Erityisesti nyt, kun taloustilanne on mitä on, perheiden tilanne on melko raastavaa. Kyllä sähkön- ja ruoan hinnan nousut näkyvät. Joissakin perheissä mietitään jopa, että mitähän seuraavaksi myisi, että saa haettua ruokaa kaupasta, Puska kuvailee.

Avuntarvitsijoiden määrä jatkaakin vuosi vuodelta tasaista kasvuaan.

– Viime vuonna lahjoja tarvitsevia lapsia ja nuoria oli reilut 500, tänä vuonna heitä on hieman yli 600, Heinämäki ja Puska kertovat.

Keräykseen osallistuvat lapset ja nuoret tulevat Seinäjoen sosiaalitoimen lastensuojelun, Seinäjoen seurakunnan diakoniatyön sekä eri lastensuojeluyksiköiden kautta. Jokaiselta osallistuvalta perheeltä on kysytty lupa heidän liittämisestä mukaan keräykseen. Yhdistykselle toimitetaan apua tarvitsevista lapsista ja nuorista tiedoksi vain sukupuoli ja ikä.

Seinäjoella asuvat ukrainalaiset eivät ole Joulupuu-keräyksessä mukana, mutta yhdistys muistaa jokaista perhettä lahjakortilla.

– Vastaanottokeskuksista ei valitettavasti voitu toimittaa meille perheiden lasten tietoja, joten muistamme heitä näin, Puska ja Heinämäki kertovat.

Naiset tiedostavat, että nyt elettävät ajat ovat taloudellisesti vaikeita myös paremmin pärjääville. He kuitenkin muistuttavat, että keräyksen avulla saatu lahja voi olla jollekin lapselle se joulun ainoa lahja.

– Jokainen joulupuussa roikkuva nimilappu on oikea ihminen, Heinämäki sanoo.

Seinäjoen Joulupuu ry hoitaa keräystä Seinäjoen kantakaupungin alueella. Nurmossa, Peräseinäjoella ja Ylistarossa sekä muilla Etelä-Pohjanmaan paikkakunnilla keräystä hoitavat edelleen MLL:n paikallisyhdistykset. Kaikki keräyspaikat ja keräysajankohdat löytyy valtakunnallisen Joulupuu yhdistyksen nettisivuilta, osoitteesta joulupuu.org/paikalliskeraykset, josta paikkakuntaa klikkaamalla löytyy tietoa kunkin alueen keräyksestä.