Nuoret hakeutuvat töihin opiskelun ohessa yhä useammin: "On tärkeää tuntea omat rajansa ja huolehtia jaksamisesta"

Opintojen ohella töitä tekevien nuorten määrä on lisääntynyt viime vuosina. Työn ja koulun yhdistäminen vaatii ajankäytön hallintaa ja kykyä joustaa.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan marketkaupan ryhmäpäällikkö Mikael Luotola kertoo nuorten olevan kiinnostuneita työnteosta, mikä näkyy avoimien hakemuksien määrässä ja kiinnostuksessa avoimiin työpaikkoihin.

– Korona-ajan jälkeen oli kuitenkin pieni notkahdus nuorten hakijoiden määrässä. Nuoret miettivät uudelleen, miten he haluavat vapaa-aikaansa käyttää ja arkensa järjestää, Luotola kertoo.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa työllistää noin 150 nuorta myös kesäsesongin ulkopuolella, joista kaksi kolmasosaa marketkaupan yksiköissä ja loput muilla toimialoilla.

– Kassatyöhön vaaditaan täysi-ikäisyyttä, jonka vuoksi työllistämme pääasiassa 18-vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Yksittäisiä alaikäisiä nuoria toimii muissa tehtävissä, kuten täyttämässä hyllyjä, Luotola sanoo.

Työnteko opiskelujen ohella vaatii kykyä sovittaa työajat yhteen koulun kanssa.

– Lähes 90% alle 20-vuotiaista työntekijöistämme käy koulua työnteon ohella. Työntekijöiden toiveet ovat ykkösprioriteettina työvuorosuunnittelussa, minkä takia työt on melko helppo sovittaa yhteen koulutöiden kanssa. Nuorille on tarjolla paljon ilta- ja viikonloppuvuoroja, ja koeviikolla tai raskaamman jakson aikana on mahdollista vähentää työvuorojen määrää, Luotola kertoo.

S-marketissa työskentelevä Seinäjoen lukion opiskelija Aino Keski-Jyrä kokee työnteon olevan hyödyllistä ja palkitsevaa.

– Työnteon kautta saa arvokasta työkokemusta ja oppii työyhteisössä toimimisesta, mistä on hyötyä myös tulevaisuudessa. Tykkään toimia ihmisten parissa ja piristää asiakkaita, mikä tekee työnteosta mukavaa, Keski-Jyrä kertoo.

Rahan tarve ja halu saada työkokemusta ajavat monet nuoret töihin.

– Säästäminen tulevaisuutta ja opintoja varten ovat merkittäviä syitä käydä töissä työkokemuksen kartuttamisen lisäksi. Töiden kautta saa myös yhteyksiä työmaailmaan, mistä voi olla myöhemmin hyötyä, Keski-Jyrä sanoo.

Joinakin päivinä opiskelujen ohella työskentely on raskaampaa kuin toisina, Keski-Jyrä kertoo.

– On tärkeää tuntea omat rajansa ja huolehtia jaksamisesta. Opiskelut on kuitenkin helppo sovittaa työntekoon, kun kertoo työnantajalle ajoissa tulevista menoista ja koeviikoista. Molemminpuolinen kommunikointi on tärkeää, Keski-Jyrä sanoo.