Tislaamotoiminta on tiukasti säänneltyä: "Jokainen tippa kauttamme kulkevasta alkoholista on raportoitava ja tilastoitava"

Kauhavan keskustan vanhan meijerin tiloissa ei enää maitotuotteita valmisteta. Siellä toimii tislaamo Häjy Distilling Company, jonka tuote palkittiin juuri Lontoossa maailman parhaana gininä.

Kaksi vuotta sitten perustettu tislaamo on kauhavalaisten Terhi ja Keijo Mäkelän pitkään kytenyt haave, perehtymiseen ja tuotekehitykseen sijoitetun ajan ja panostuksen sekä yhdessä otetun riskin lopputuloksena syntynyt perheyritys. Pariskunnalle yrittäjyys on tuttua entuudestaan, mutta alkoholijuoman valmistus on oma erittäin tiukasti säännelty toimialansa, ja poikkeaa monessa muista aloista. Markkinaan pääsy ja siellä menestyminen vaatii työtä ja onnistumista.

– Kun tuotteemme on väkevä alkoholijuoma, sääntely on vielä huomattavasti mietojen alkoholijuomien valmistusta tiukempaa. Tuotteita ei saa mainostaa eikä niitä saa myydä kuin ostoluvan haltijoille, eli Alkoille, ravintoloille ja tukuille. Vähittäismyyntiä ei ole. Jokainen tippa kauttamme kulkevasta alkoholista on raportoitava ja tilastoitava. Toiminta on tiukasti kontrolloitu, selvittää Keijo Mäkelä.

Kiinnostus tislaamoyrittäjyyteen lähti Mäkelän pariskunnalla kotiviinien valmistuksesta.

– Olemme vierailleet Euroopan panimoissa ja tislaamoissa opiskellen alaa ja perehtyen käytäntöön. Suoritettuamme Valviran määräämän koulutuksen saimme luvat tislaamotoiminnan aloittamiseen. Gini on ensimmäiseksi tislaamotuotteeksi luonteva valinta valmistusprosessinsa vuoksi. Tuote on mahdollista saada myyntiin lyhyemmässä ajassa kuin viskit, joita kypsytetään vuosia. Gini valmistuu pari viikkoa kestävän prosessin aikana, Terhi Mäkelä kertoo.

Yrittäjien on itse markkinoitava tuotteensa Alkon myymälöihin. Pienen paikallisen tuotteen pääsy markkinaan vaatii jalkatyötä.

– Puolen vuoden välein saamme tehdä tarjoukset kerrallaan 20 liikkeeseen. Valinnat tarjotuista tuotteista tekee jokainen myymälä itse, kertovat Mäkelät myyntiprosessista.

Tislaamon kuparinen pannu on hankittu Saksasta. Kerralla valmistuu noin 55 litraa juomaseosta, josta laimennetaan valmis tuote. Tislaamon kapasiteetista on nyt käytössä vain pieni osa.

– Ainekset mitataan gramman tarkkuudella seokseen. Juomaseos maseroituu eli maustuu vuorokauden ennen tislausta. Ginissä hallitseva ainesosa on katajanmarja, jonka lisäksi juomassa on sitruunaa, mustikkaa, lakritsinjuurta, vaniljaa ja mustapippuria. Oma resepti valmistui yksituumaisesti, kun sokkotestissä valitsimme molemmat saman maun parhaaksi. Me pidämme puhtaasta, selkeästä ja täysin tislaamalla tehdystä mausta, kuvaavat Mäkelät.

Valmistusprosessi vaatii valvontaa.

– Tislaaminen tehdään periaatteessa nykyään samalla tavalla kuin ennenkin, mutta lisääntynyt tekniikka tuo varmuutta ja tarkkuutta prosessiin. Tuote on myös analysoitu laboratoriossa ennen myyntiin pääsyä. Koko valmistuksen ajan on valvottava jäähdytysveden virtausnopeutta. Seoksesta tehdään myös vesitesti, jolla varmistetaan, ettei siinä ole jäljellä myrkyllistä metanolia, Keijo Mäkelä kertoo.

Pariskunta osallistui vastavalmistuneella Loitsu-juomallaan Lontoossa järjestettyyn kilpailuun, jossa se palkittiin kultamitalilla parhaan ginin kategoriassa. Perään tuli toinen voitto Women´s Wine & Spirits Awards 2023-kisassa.

– Voitot ovat iloinen yllätys ja merkittävä asia meille. Kehitteillä on toinen ginituote ja suunnitelmissa on laajentaa muihin väkeviin alkoholijuomiin, Mäkelät päättävät.