Beige ja persikka ovat joulukukkien uusi punainen – Suosikit pitävät asemansa vuodesta toiseen

Kasvihuoneviljely on lujilla energian hinnannousun myötä, mutta joulukukkia on tarjolla normaaliin tapaan. Joulukukista osa on kotimaisia, osa saapuu kukankasvatuksen suurmaasta Hollannista. Kotimaisina saa alan erikoisliikkeistä joulutähdet, hyasintit, amaryllikset ja tulppaanit.

Joulun trendiväreinä ovat ikiklassikot punainen ja valkoinen, mutta uuttakin värivaihtoehtoa on noussut rinnalle.

– Persikanvärinen ja beige sävy ovat tämän joulun kukissa aiempaa enemmän esillä. Esimerkiksi joulutähdestä on vaihtoehtona persikan sävy ja samoin leikkokukissa sitä on tarjolla, kertoo Mervi Kohtamäki AR-kukasta Seinäjoelta.

Kotimaisuus on monelle asiakkaalle ostopäätökseen vaikuttava arvo.

– Lähialueellamme kasvatetaan vielä joulutähtiä, hyasinttia ja amaryllista. Leikkokukista tulppaani on ainut kotimainen. Kotimaista ruusua on vain hyvin niukalti saatavilla, Kohtamäki sanoo.

Joulukukkien suosikit pitävät asemansa vuodesta toiseen. Niihin kuuluvat nykyään myös erilaiset ananaskukat ja orkideat.

– Ruukkukukkia viedään käytännön syistä etenkin ennen joulua. Ne säilyvät viikkoja iloa tuoden, kunhan kastelu pysyy maltillisena eikä joulusiivousten yhteydessä kotia tuuletettaessa anneta kukille kylmää. Leikkokukkia suositaan sitten juuri joulun alla. Ylipäänsä kukkatervehdysten vienti jakaantuu nykyään pidemmälle ajalle. Se helpottaa joulunaluskiireitä ja on helppo hoitaa verkkotilauksen kautta kauempaakin, Kohtamäki mainitsee.

Perinteikäs viherkasvi huonekuusi on selvästi lisännyt suosiotaan viime vuosina.

– Sitä on tarjolla monessa koossa, myös istutuksissa, ja se sopii hajuttomana ja myrkyttömänä kuusiallergisillekin. Huonekuusi on vuodesta toiseen säilyvä viherkasvi, kestokuusi.

Kasvihuoneviljely on kustannusten nousun ja energiakriisin myötä vaikeuksissa. Se näkyy vihannesten kasvatuksessa, mutta jatkossa myös kukkien viljelyssä.

– Hollannista on jo uutisoitu, että kasvatusalat pienenevät tilanteen takia. Maakaasua energiana käyttäviä ruusutarhoja on laitettu talveksi kiinni. Toistaiseksi se ei meillä ole näkynyt, vaan kukkia on tukusta saatu. Saa nähdä, miten asia on keväällä, Kohtamäki pohtii.

Joulutähdet on istutettu jo ennen kriisin kärjistymistä, heinäkuun lopulla.

– Kesäkukkia puutarhat laittavat kasvun alkuun jo tammi-helmikuussa. Toki kevättä kohti mentäessä aurinko helpottaa tilannetta energiatarpeen osalta ja esimerkiksi pääsiäisen narsissit vaativat lyhyen kasvatusajan joulutähtiin verrattuna, Kohtamäki toteaa.