Joulupuodissa yhdistyy kaupallisuus ja joulun tunnelma: "Haluamme tuoda esiin myös pienyrittäjiä"

Seinäjoella, Piirin alueella Seuralassa nyt toista vuotta peräkkäin järjestettävä joulupuoti kokoaa taas kotimaisia yrityksiä saman katon alle.

Piirin joulupuoti avasi ovensa Seuralassa viime viikonloppuna. Joulupuodin järjestäjät, siskokset Ilona Lassila ja Elina Laukkonen pyörittävät puotia kahdestaan oman yrityksensä Pistetehdas Oy:n tapahtumatuotantoon keskittyvän Designsunnuntai-brändinsä alla. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty joulupuoti keräsi suosiota, joten päätöstä puodin järjestämisestä uudelleen ei tarvinnut kauaa pohtia.

– Olimme itsekin vähän yllättyneitä suosiosta, koko kahden viikon ajan oli hyvä pöhinä päällä, Lassila sanoo.

– Moni sai joulutunnelman takaisin. Se oli myös yrittäjille hyvä juttu, asiakasvirta tuli monelle tarpeeseen, Laukkonen kuvailee viitaten edeltävän joulun koronakurimukseen.

Tänä vuonna Piirin joulupuoti on avoinna viikon pidempään, aatonaattoon 23.12. saakka. Joulupuodissa on myynnissä tuotteita yli 40 yritykseltä. Valikoimassa on kaikkea koruista kortteihin ja herkuista koriste-esineisiin, mutta yhdistävänä tekijänä on, että kaikki tuotteet tulevat suomalaisilta yrityksiltä.

– Kriteerinä meillä on kotimaisuus. Yrityksen on oltava suomalainen ja tuotteen suunnittelu tai valmistus on tapahduttava Suomessa. Myös yrityksen arvot on oltava kunnossa, Lassila kuvailee.

– Haluamme tuoda esiin myös pienyrittäjiä. Osalla heistä ei ole jälleenmyyntiä missään muualla, Laukkonen lisää.

Naiset järjestävät tapahtumaa paitsi kaupallisesta näkökulmasta, myös tuodakseen joulutunnelmaa ihmisille. He haluavat tapahtumallaan olla kehittämässä myös Piirin alueen toimintaa.

– Me tehdään tätä yrittäjien puolesta, mutta halutaan kuitenkin, että kaikki lapsesta vaariin täällä viihtyvät, Lassila sanoo.

Joulupuodin miljöö onkin somistettu viihtyisyyttä ajatellen. Vaikka kyseessä on puoti, haluavat yrittäjät tarjota myös elämyksiä. Seuralan lavalle on rakentunut tänäkin vuonna oma joulumaailmansa.

– Tänä vuonna lavasomistuksen teemana on joulutonttujen postilähettämö. Seuralan kellarista löytyy myös tontun paja, jonne voi käydä kurkkaamassa ikkunasta, Lassila kertoo.

Joulukahvilaa puodissa pyörittää seinäjokelainen kulttuurikahvila Viia. Yrittäjät lupailevat, että myös tonttu saattaa ajoittain puodissa pyörähtää.

Paitsi koko Piirin aluetta, myös Seuralaa naiset kiittelevät tunnelmalliseksi paikaksi.

– Seurala on vähän kuin mummolaan tulisi, täällä on sellainen vanhan talon rauhallinen tunnelma. Miellyttävä henki, kuten koko alueessa muutenkin, Lassila kuvailee.

Koska joulupuoti on avoinna jouluun saakka joka päivä, ei yrittäjille itselleen jää juurikaan aikaa joulun laittamiseen. Joulufiilis tulee kuitenkin muiden ilosta.

– Omakin joulufiilis on saavutettu, kun näkee että muut nauttii, Lassila sanoo.

– Tyttäreni on onneksi niin innostunut joulusta, että hän on laittanut sen kotiin jo hyvissä ajoin, Laukkonen mainitsee.