Ilmiö: Kesätöitä nyt tarjolla ennätysmäärä – Näillä 5 alalla eniten hommia

Ensi kesän työpaikkojen haku on alkanut vauhdikkaasti. Ensimmäiset kesätyöpaikat kesälle 2023 ovat julki, ja tulevan kesän tilanne näyttää valoisalta. Asiasta kertoo Duunitori Oy tiedotteessaan.

Kesätyöpaikkoja on todellisuudessa huomattavasti enemmän kuin ilmoituksia, sillä moni työnantaja hakee yhdellä ilmoituksella kymmeniä tai jopa satoja kesätyönhakijoita.

Viime vuonna ennen joulua oli auki ennätyksellisen paljon kesätyöpaikkoja, ja nyt niitä on julkaistu vielä enemmän.

Duunitorin mukaan marraskuussa ja joulukuun alussa julkaistiin 11 prosenttia enemmän kesätyöilmoituksia kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kun koronarajoitukset hellittivät, vantaalaisen siivousyrityksen johtaja ihmetteli, mihin siivoojat olivat kadonneet – "Olimme, että apua, mistä me saamme työntekijöitä"

– Olemme huomanneet datastamme, että ennen joulua aukeavien kesätyöpaikkojen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Toisaalta kesätöitä on nykyään tarjolla myös läpi kevään ja vielä alkukesästäkin. Kesätyönhakukausi on siis pidentynyt molemmista päistä, kertoo Duunitorin viestintäjohtaja Aino Salonen.

Monet varhaiset kesätyöpaikat ovat eri alojen opiskelijoiden harjoittelu- tai kesätyöpaikkoja.

Tyypillisesti opiskelijoiden kesätyöpaikat aukeavat aiemmin, kun taas nuoremmille ja kokemattomammille hakijoille aukeaa enemmän mahdollisuuksia keväämmällä.

Alle 18-vuotiaille suunnattuja kesätyöpaikkoja ei siis ole vielä juurikaan julki.

Näillä aloilla on julkaistu eniten varhaisia kesätyöpaikkoja:

1. Tieteellinen ala

2. Teollisuus ja teknologia

3. Rakennusala

4. Terveydenhuoltoala

5. Sosiaali- ja hoiva-ala

Opiskelupaikat jäivät nuorena saamatta, mutta Lapin likasta kasvoi vähitellen yrittäjä ja sadan työntekijän johtaja Vantaalle

Eniten kesätyöpaikkoja on tarjolla tammi–maaliskuussa. Tämän jälkeen kesätöiden määrä kääntyy laskuun, mutta viime hetken kesätyöpaikan voi napata vielä loppukeväästä ja alkukesästäkin.

– Kesätyönhakijan kannattaa silti aina olla mahdollisimman aikaisin liikkeellä. Vaikka tarjonta kasvaisi, innokkaita kesätyönhakijoita on aina moninkertaisesti enemmän kuin paikkoja. Kun aloittaa aikaisin, mahdollisuuksia on enemmän, Salonen neuvoo tiedotteessa.