Seinäjoen sankarihautojen kynttilöihin syttyi itsenäisyyspäivänä Betlehemissä Jeesuksen syntymäpaikalle rakennetussa kirkossa yli tuhat vuotta palanut ikuinen tuli. Rauhantulen voi jokainen noutaa omaan kotiinsa tai viedä sen mukana joulun valoa lähimmäiselleen. Seinäjoella Rauhantulta jakavat Tasangon Talvikit.
Halki Euroopan kulkeva Betlehemin Rauhantuli on perinne, joka sai alkunsa vuonna 1986 itävaltalaisen radioyhtiön toimesta. Rauhantuli on matkannut vuosittain Olympiatulen tapaan partiolaisten saattamana ensin Itävallan Wieniin ja sieltä ympäri Euroopan ja Pohjois-Amerikan jo kolmekymmentä vuotta.
– Suomeen Rauhantuli on tullut vuodesta 2012 lähtien Ruotsin kiltapartiolaisilta. Liekki saapuu Suomeen Finnlinesin aluksella usein marras-joulukuun vaihteessa, riippuen alusten aikatauluista. Rauhantuli leviää ympäri maata partiolaisten ja kiltapartiolaisten kuljettamana ja jakamana, mukanaan saatekirje, jonka tänä vuonna on kirjoittanut arkkipiispa Tapio Luoma. Kärppäkillan jäsenenä olen ollut mukana tuomassa tulta Seinäjoelle vuodesta 2016, jolloin se tänne ensi kerran saatiin, kertoo seinäjokelainen Ritva Liinamaa.
Vaatii erityisjärjestelyjä kuljettaa palava kynttilä lentokoneessa tai laivassa sekä omistautumista järjestää sen matka poikki maan.
Tänä vuonna se on tavoittanut ennätyksellisen laajasti suomalaisia.
– Meillä ei ole mitään vakituista järjestystä, jossa tuli etenee henkilöltä toiselle, vaan some-ryhmien kautta seurataan Rauhantulen kulkua ja järjestellään tuttavien menemisten ja tulemisten mukaan tulelle kyytiä Seinäjoelle, kuvaa Liinamaa.
Tulenjakajan pestissä Liinamaa organisoi Rauhantulen jakamista paikallisesti.
– Liekkiä viedään partiolaisten toimesta kaupungin virastoihin, hoitokoteihin, kouluihin ja kirkkoihin, joista sitä voidaan edelleen jakaa ihmisille. Tulen voi myös noutaa läheisen haudalle vietävään kynttilään Törnävän kirkon sankarihautausmaan muistomerkiltä, jossa se palaa ainakin Tapaninpäivään saakka, kertoo Liinamaa.
Tieto Rauhantulesta on levinnyt vuosi vuodelta ja nyt sen valo kattaa Suomen etelästä pohjoiseen. Liekin levittämiseen saa osallistua kuka tahansa, eikä se ole sidottu partiotoimintaan.
– Rauhantulen Facebook-ryhmästä voi seurata tulen leviämistä. Tuntuu, että tänä vuonna se on tavoittanut ennätyksellisen laajasti suomalaisia. Se on kuljetettu myös Ukrainaan, Liinamaa tietää.
Liinamaa pitää Rauhantulen symbolista arvoa merkittävänä.
– Samalla, kun jaan Betlehemin Rauhantulta, kerron olevani rauhan asialla. Kannattavani väkivallattomuutta kaikessa sen muodoissa ja vastustavani niin sotia, jengitappeluita, koulukiusaamista kuin toiselle pahasti sanomistakin. Tulta jakamalla otan kantaa ja kerron omasta arvomaailmastani. Olen onnellinen, kun saan olla osa tätä ihmisten ja eri kansallisuuksien välistä ketjua, muistuttaa rauhasta ja välittää viestiä toisten ihmisten välittämisestä, hän pohtii.