Kilpailu aktiivisimmista kesätyöntekijöistä käy jo kuumana – Työpaikkoja tarjolla vähintään entiseen malliin

Monet yritykset ovat aikaistaneet kesätyörekryään poimiakseen joukosta ne kaikkein aktiivisimmat tekijät. Toiset hakevat hyvissä ajoin, koska kausityöntekijöiden tarve alkaa jo ennen kesää.

Kesätyörekryt aloitetaan yhä enenevissä määrin jo ennen kuin talvikaan on kunnolla päässyt alkamaan. Kilpailu aktiivisimmista kesätyöntekijöistä käykin jo kuumana.

Kaupanalan työllistäjistä erityisesti HalpaHalli on ollut tänä vuonna totuttua aiemmin asialla. Kesätyöpaikkojen haku alkoi jo viime viikolla, kun aikaisemmin haku on käynnistetty vasta tammikuun puolella. Yritys haluaakin osaltaan vastata kilpailuun aktiivisimmista kesätyöntekijöistä.

– Aikaistimme hakua, koska näin näyttävät toimivan monet muutkin yritykset. Tietenkin haluamme olla poimimassa aktiiviset nuoret meille kesäksi ja ehkä pidemmäksikin aikaa töihin, Kokkolan Halpa-Halli Oy:n henkilöstöjohtaja Janne Syri kertoo.

Hakuaika on HalpaHallissa käynnissä helmikuun loppuun saakka, mutta hakemuksia käsitellään ja työsopimuksia voidaan tehdä jo haun aikana. Ensisijaisesti kesätöihin valitaan 18 vuotta täyttäneitä, mutta paikkoja löytyy myös 16-vuotiaille.

– Alle 16-vuotiaiden osuus on hyvin pieni, joitakin lyhempiä työjaksoja voidaan heille tarjota. Ensi kesäksi selvitämmekin mahdollisuutta olla tällä saralla aktiivisempia, Syri kertoo.

Hän mainitsee, että myös nuorten suhtautuminen työhön on viime aikoina jonkin verran muuttunut.

– Monet haluavat olla töissä vain osan kesää, mikä tarjoaa useammalle nuorelle mahdollisuuden hieman tienata ja tutustua työelämään. Kuuntelemme näitä toiveita, Syri lupaa.

HalpaHallilla on valtakunnallisesti tarjolla muutama sata kesätyöpaikkaa. Haussa olevat paikat sijoittuvat kassatyöstä osastomyyjän tehtäviin sekä ravintoloissa kokin tai salityöntekijän tehtäviin. Etelä-Pohjanmaalla kesätyöntekijöiden tarve on noin 25 henkilöä.

– Korona-aikana on jokin verran pienemmällä kesätyöntekijämäärällä tultu toimeen. Laajemmin katsoen tähän on vaikuttanut myös ravintoloiden työvoimatarpeen väheneminen, jolloin olemme voineet tarjota kokeille ja salityöntekijöille työtä myymälän puolelta, Syri kertoo.

Atrialla on tarjolla elintarviketeollisuuden parista pelkästään Etelä-Pohjanmaan alueella lähes 600 kausi- ja kesätyöpaikkaa. Eniten paikkoja on Nurmon tehtailla. Hakuaika alkaa 19.12. jatkuen helmikuun puoliväliin saakka.

– Tämän haun kautta meille tulee jo myös talvilomittajia, joten tämä on aika perinteinen hakuaika on meille, Atrian rekrytointipäällikkö Tytti Isokangas kertoo.

Avoimien työpaikkojen määrä on pysynyt vuosittain suhteellisen vakiona.

– Henkilöstöravintolaan meille tulee enemmän paikkoja tarjolle kuin aiemmin, koska uuden siipikarjayksikön toimintaa ravintolapalvelujen osalta käynnistellään jo kevään ja kesän aikana, Isokangas kertoo.

Ravintolan lisäksi erilaisia tehtäviä on tarjolla tuotannossa esimerkiksi teurastamossa, esikäsittelyssä, pakkaamossa, leikkaamossa ja lähettämössä. Tehtäviä löytyy myös tekniikan huollon- ja kunnossapitotehtävistä. Kesätyöpaikkoja on tarjolla 17-vuotiaasta alkaen.

– 17-vuotiaita meille tulee pääasiassa pakkaamo-, varasto- ja lähettämötehtäviin. Teurastamon, leikkaamoon ja moneen tekniikan tehtävään vaaditaan 18-vuoden ikää, Isokangas sanoo.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan (Eepeen) HRD-asiantuntija Tommi Suvisalmi kertoo, että tänä vuonna kesärekrytointi käynnistetään vuoden vaihteen tietämissä ja hakuaika jatkuu maaliskuun puolella.

– Kesärekrytointimme on vuosien mittaan julkaistu vaihtelevasti joko ennen vuoden vaihdetta tai heti alkuvuodesta. Sovimme julkaisuajankohdasta sisäisesti Eepeen toimialojen kanssa, Suvisalmi kertoo.

Kesätyöpaikkoja tulee olemaan tarjolla aikaisempien vuosien mukaisesti.

– Eepeen osalta tarjosimme viime kesänä kesätyöpaikkoja yli 900 henkilölle. Kesätyötehtävät ovat ammattiryhmiemme mukaisia, esimerkiksi myyjä, tarjoilija, kokki, vastaanottovirkailija, kerroshoitaja, ABC-liikennemyymälätyöntekijä ja parturi-kampaaja, Suvisalmi luettelee.

Suvisalmi kertoo, että Eepeellä kannustetaan kesätöihin kaikenikäisiä henkilöitä.

– Täysi-ikäisyys tai riittävä ammattipätevyys vaaditaan tiettyihin ammatteihin tai töihin, mutta eri-ikäisten henkilöiden sijoittuminen tehtäviimme katsotaan tehtävän mukaan tapauskohtaisesti. Viime kesänä tarjosimme varsinaisia kesätyöjaksoja 541 kesätyöntekijälle ja Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelua tarjosimme 378 koululaiselle tai lukiolaiselle, Suvisalmi kertoo.

K-ryhmä aloittaa yhteisen valtakunnallisen kesätyörekryn helmikuun alussa. K-ryhmän rekrytoinneista vastaava Ilona Castrén kertoo, että aikataulu on pysynyt useita vuosia samana. Asialla kannattaa kuitenkin olla jo aikaisemmin, koska esimerkiksi jokainen K-kauppias hakee itse oman kauppansa kesätyöntekijät.

– Vaikka eniten työpaikkoja on haussa helmikuun toiselta viikolta alkaen, niin varmasti moni kauppa aloittaa tänäkin vuonna haun jo joulu-tammikuussa. Jos hakijalla on mielessään juuri tietty mieluinen kesätyöpaikka, niin haun aikataulu kannattaa varmistaa suoraan halutusta kesätyöpaikasta, Castrén neuvoo.

Etelä-Pohjanmaalla oli K-ryhmän kaupoissa ja toiminnoissa viime kesänä noin 220 kesätyöntekijää.

– Näistä vajaa kaksisataa oli töissä K-ruoka ja -rautakaupoissa ja loput muissa ketjuissa ja toiminnoissa. Odotamme tänäkin vuonna Etelä-Pohjanmaalla olevan tarjolla vähintään sama määrä kesätyöpaikkoja, sillä trendi on ollut viime vuosina noususuuntainen, Castrén sanoo.

K-kaupoissa on työtä tarjolla myös alle 18-vuotiaille.

– K-kauppiaat voivat palkata myös alle 18-vuotiaita nuoria lainsäädännön sallimissa rajoissa, Castrén kertoo.