Paikallista historiaa ja kulttuuria moniin kansiin: "Seinäjokelaiset ovat ylpeitä omasta maakuntakeskuksestaan"

Seinäjokelainen Jukka Kuusisto on toiminut yrittäjänä 30 vuotta. Ensin hän vaihtoi kultasepän ammatin kustannusalan toimintaan ja sittemmin valmistui urheiluhierojaksi ja jäsenkorjaajaksi.

Jukka Kuusisto on valmistanut oman Jussituote-yrityksensä kautta lukuisia maakunnan kulttuurikohteita tutuiksi tekeviä pelejä, kirjoja ja kalentereita. Erityisen kiinnostavaksi paikallishistorian kohteeksi hän mainitsee kirkot.

– Puolisoni Eijan kanssa yhdessä toimitimme ja kustansimme laajan eteläpohjalaiset kirkot yhteen koonneen kirjan viitisen vuotta sitten. Maakunnan kirkot on rakennettu paljolti 1700–1900-luvuilla. Ne edustavat tärkeällä tavalla Etelä-Pohjanmaan historiaa, sillä kirkon ympärille kunta ja asutus on aikoinaan rakentunut. Rupesimme tutkimaan kirkkojen historiaa ja löydettiin arkistoista uuttakin tietoa. Teoksen kirjoittaminen oli hieno ja haastava kokemus, jonka kautta avautui merkittävä osa maakunnan historiaa, pohtii Kuusisto.

Valokuvausta jo nuoresta harrastanut Kuusisto kuvaa itse. Ennen droneaikaa ilmakuvien ottamista varten vuokrattiin lentokone.

– Lentokoneesta kuvaaminen ei olekaan mikään helppo tehtävä. Ylipäätään valokuvan onnistuminen vaatii usein monia kuvauskertoja. Esimerkiksi Törnävän kirkkoa olen kuvannut lukuisia kertoja. Parhain näistä kuvista ansaitsi tulla julkaistuksi ja siksi päätin tehdä siitä palapelin. Laajempia kuvateoksia olen tehnyt Seinäjoesta, Kauhavasta ja Ilmajoesta.

Luova suunnittelu ja ideointi sujuu käsityöammattilaisen taustalla. Onnistuminen vaatii kuitenkin ennen muuta paljon yrittämistä, työtä ja omistautumista.

– Tämä on meidän oma konseptimme, jota on viety eteenpäin. On aina riski tuoda markkinoille uusi tuote. Se vaatii ison työmäärä ja valmistelun. Monta kuukautta tehdään työtä palkatta luottaen, että taloudellinen riski saadaan katettua. Tuotetta on aina pieni erä, mikä tuo haasteensa hinnoitteluun. Eikä sitä peliä noin vain viedä kaupan hyllylle myyntiin. Suomi on pullollaan hienoja keksintöjä, mutta niiden jatkojalostus on vaikeaa, avaa Kuusisto yrittäjyyttään.

Pelien tekeminen lähti Seinäjoki-pelikorteista. Sitten tuli Etelä-Pohjanmaa-aiheisia pelejä.

– Seinäjokelaiset ovat ylpeitä omasta maakuntakeskuksestaan. On tehty itse vuoret ja järvet ja risti lakeurelle. Paljon on sellaista, mistä voi ansaitusti olla ylpeitä, Kuusisto sanoo.

Tampereestakin on Kuusisto lautapelin tehnyt ja suunnitellut vastaavan Jyväskylästä.

Tuorein teos on huumorikirja Nuan vaan Seinäjoelta, johon Kuusisto on kerännyt vuosikymmenen aikana kuulemiaan sanontoja ja paukahroksia. Vuosien saatossa tapahtuneet kohtaamiset ovat olleet kirjan lähteenä. Humorististen juttujen henkilöinä on monia tunnettuja kaupunkilaisia.

– Juttuja on vanhoilta ajoilta tähän päivään. Osassa on henkilö nimellä mainittu, osassa hänet arvaa rivien välistä. Vanhempaa edustaa Tohtori Kantele, Jouppila ja Rauhalan Kassu, heistä olisi juttuja vaikka yhteen kirjaan. Vierin Eki on varmasti kaikille tuttu henkilö jollain tavalla ja Ekille on vuosien mittaan tapahtunut jos jonkinlasta kommellusta, naurahtaa Kuusisto.

Rakkaus nurmolaisiin on asia, jota ei voi seinäkolaisista kertoessa jättää tuomatta esille.

– Olen koettanut kirjoittaa jutut hyvässä hengessä. Monista jutuista liikkuu ihmisten suussa parikin eri versiota. Pitkään piti miettiä, miten kirjan kirjoitan. Seinäjoella on paljon ihmisiä eri puolilta, kaupunki on eteläpohjalaisten murteiden sulattamo. Puhekielessä sekoittuu kirjakieli ja murre.

Ideoita Kuusistolla on jatkoonkin, mutta uusi ammatti urheiluhierojana vie juuri nyt aikaa.

– Monesti olen jo sanonut lopettavani pelien tekemisen. Vielä on kuitenkin ollut halua toteuttaa ideoita. Saa nähärä mitä tapahtuu jatkossa, hän päättää naurahtaen.