Seinäjoki kärkipaikalla Kuntien imago –tutkimuksessa: ”Yritysmyönteisyys on iso vetovoimatekijä kaupungille”

Seinäjoki jatkaa neljättä kertaa peräkkäin suurten kaupunkien ykköspaikalla Taloustutkimuksen toteuttamassa Kuntien imago 2022 –tutkimuksessa.

Ykkössijan ottaneen Seinäjoen lisäksi myös kakkos- ja kolmossijalle kokonaisarvioinnissa sijoittuivat edellisvuosista tutut kaupungit, Kaarina ja Tampere. Yritysjohtajien arvioitavana oli 13 erilaista imagotekijää. Kyselyllä kartoitettiin sitä, miten hyvin kaupungit vastaavat yritysten tarpeita toimintaympäristönä. Ykkössija Taloustutkimuksen vertailussa vahvistaa Seinäjoen asemaa yritystoiminnan ykköskaupunkina Suomessa.

– Kärkipaikka on meille tuttu, mutta joka kerta yhtä ilahduttava. Seinäjoki on ollut lisäksi neljästi ykkössijalla Suomen Yrittäjien kuntabarometrissä ja viidesti ykkönen Elinkeinoelämän keskusliiton kuntarankingissa. Yritysmyönteisyys on iso vetovoimatekijä kaupungille, iloitsee Into Seinäjoen toimitusjohtaja Leena Perämäki.

Seinäjoki on lukuisten palkintosijojensa myötä suosittu tutustumiskohde verrokkikaupungeille, joita kiinnostaa menestyksen taustalla tehty työ.

– Arki ratkaisee. Meidän menestyksemme takana on se, että yritysmyönteisyys näkyy arjen tekemisessä ja jokaisessa kohtaamisessa yritystoimijoiden kanssa. Ei se rakennu satunnaisten kampanjoiden varaan, Perämäki tiivistää.

Yritysten toimintaedellytyksiin panostaminen on kaupunkistrategian ydintä ja tukee asukasvetovoiman positiivista kehitystä. Eteläpohjalainen yritysmyönteisyys näkyy myös päätöksenteossa.

– Osaavan työvoiman saaminen on tämän päivän haaste lukuisilla toimialoilla. Positiivista on, että esimerkiksi viime vuonna asukasmäärä kasvoi meillä ja uusia yrityksiä sijoittui muista maakunnista Seinäjoelle 28. Seinäjoen yrittäjämyönteinen ilmapiiri sekä yrittäjien vahva yhteishenki ja yhdessä toimimisen aktiivinen toimintakulttuuri herättävät positiivista virettä. Täällä kateuskin on positiivista, kun toisen menestyksestä otetaan kannustinta omaan toimintaan, toteaa Perämäki.

Into Seinäjoki on aktiivisesti kehittämässä yritysten toimintaedellytyksiä. Yritysten asioita viedään eteenpäin, myös ulkomaalaistaustaisten yrittäjien osalta.

– Pyrimme reagoimaan nopeasti toimintaympäristön vaatimuksiin. Haluamme olla lähellä yrityksiä ja lähestymme heitä aktiivisesti. Palvelua tarjotaan myös englanniksi. Erityisen hienoa on huomata, että seinäjokisten yritysten luottamus kotikaupunkiinsa kantaa epävarmoinakin aikoina. Täällä asioita ratkotaan yhdessä ja katse on aina eteenpäin, Perämäki sanoo.

Kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä kommentoi tulosta kaupungin tiedotteessa tuoreeltaan todeten, että Seinäjoella ollaan todella iloisia hyvistä tutkimustuloksista.

– Ne tsemppaavat meitä edelleen kehittymään. Yritysten toimintaedellytysten varmistaminen on kaupunkistrategiamme kärki, joka huomioidaan läpi organisaation toimialojen. Yritykset luovat alueen elinvoiman ja kasvattavat toimeentuloa.

INFO:

Kuntien imago on Taloustutkimuksen vuosittain tekemä seurantatutkimus, jossa ovat mukana Suomen 36 suurinta kaupunkia ja kuntaa. Tutkimuksessa selvitetään kunnan alueella toimivien yritysten toimitusjohtajilta ja talousjohtajilta mielipiteitä kunnista, joissa heidän edustamallaan yrityksellä on toimintaa.

Vastanneilta yrityksiltä on kysytty näkemystä kunnan yrittäjämyönteisyydestä, kaavoituksen käytännöistä yritystoiminnan kannalta, työvoiman saatavuudesta, kunnan asioiden tiedottamisesta yrityksille, kunnan markkinoinnista, yritysten yhteistyöstä kunnan ja oppilaitosten kanssa, innovaatioiden tukemisesta, keskuksen kaupallisista palveluista, liikenteellisestä sijainnista ja yhteyksistä, virkamiesten tavoitettavuudesta sekä kunnan elinvoimaisuuden vahvistamisesta.