Seinäjokelaisnuorten huumeidenkäyttö on ollut kuluvalla viikolla tapetilla. Kaupungin päihdetyön ammattilaisille aihe ei tullut mitenkään uutena, vaan nuorten hyvinvointi on puhuttanut jo laajasti syksyn kuluessa.
Huoli seinäjokelaisten nuorten huumeidenkäytöstä on leijunut erityisen vahvana Ilta-Sanomien julkaistua tiistaina artikkelin, jonka mukaan Seinäjoki on nuorisorikollisuustilastojen valossa Suomen huumepääkaupunki. (is.fi 13.12.2022)
Seinäjoen kaupungin hyvinvointipäällikkö Henna Rantasaari kertoo, että laajan uutisoinnin myötä huoli kaupunkilaisnuorten vanhemmissa on herännyt.
– Minulle ei suoraan ole tullut yhteydenottoja, mutta tiedän että esimerkiksi kouluissa aihe on puhuttanut, Rantasaari kertoo.
Rantasaari muistuttaa, että aihe ei tullut mitenkään uutena alueen päihdetyön ammattilaisten tietoon. Nuorten hyvinvointi on puhuttanut syksyn kuluessa jo entuudestaan ja toimenpiteitäkin on tehty.
– Resursseja on laitettu valvontaan lisää ja kesäaikaan meillä on ollut ehkäisevän päihdetyön Festaripakka-toimintaa. Nuorisotiloilla on syksyllä ollut enemmän ohjaajia paikalla ja joitakin nuorisotilojen sulkujakin on tehty, mikä ei toki ole mikään lopullinen ratkaisu, Rantasaari mainitsee.
Yksi esimerkki on myös vuoden 2022 asukasbudjetilla toteutettu kampanja lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Kampanjan tavoitteena on ollut parantaa lasten ja nuorten mielenterveystaitoja, antaa eväitä tunne-, kaveri- ja turvataidoissa sekä omien vahvuuksien löytämisessä ja arjen hallinnassa.
– Parasta ennaltaehkäisyä on, kun peruspalikat ovat kunnossa niin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen kuin toisen asteen opetuksenkin osalta. Nuoren itsetunnon vahvistaminen on tärkeää, Rantasaari kuvailee.
– Perheitä haluamme rohkaista olemaan kartalla, missä nuoret liikkuvat.
Rantasaari kertoo, että kaupungin ehkäisevän päihdetyön työryhmällä on koko ajan säännölliset kokoontumiset ja selkeät toimintatavat. Keskustelua aiheesta tullaan käymään. Mitään välittömiä uusia toimenpiteitä ei uutisoinnin myötä ole kuitenkaan tiedossa.
– Toki nyt, kun olemme siirtymässä hyvinvointialueelle ja korjaavat palvelut siirtyvät sinne, on erityisen tärkeää taata, että palvelut ja yhteydet toimivat edelleenkin, Rantasaari muistuttaa.
Seinäjoen lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyön työryhmä julkaisi torstaina Seinäjoen kaupungin verkkosivuilla tiedotteen, avoimen kirjeen, kaupunkilaisnuorten vanhemmille. Työryhmä muistuttaa, että huoli nuorista on yhteinen.
Kirjeessä kerrotaan, että Seinäjoella on selkeät pelisäännöt ja toimintamallit, miten esimerkiksi kouluissa tai nuorisotiloilla toimitaan, kun herää epäilys nuoren päihteiden käytöstä. Toimiva yhteystyö kotien kanssa on kuitenkin erityisen tärkeää ja vanhempien on hyvä olla hereillä oman nuorensa kohdalla.
– Haluamme kuitenkin myös rauhoitella nuorten huoltajia. Jokainen nuori ei Seinäjoella käytä päihteitä, eikä ole huumekoukussa. Jokaisen nuoren vanhemman on kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, mitä kaupungissa ja erityisesti oman nuoren kaveripiirissä tapahtuu. Meidän aikuisten tehtävä on puhua ja puuttua. Pidetään aihetta esillä ja jutellaan myös nuorten kanssa. Otsikot ja jutut hämmentävät myös nuoria, jotka tarvitsevat meitä aikuisia, työryhmä kirjoittaa.
Ehkäisevän päihdetyön työryhmä on koonnut huoltajille Huomaa ajoissa -oppaan, josta löytyy vinkkejä, miten jutella nuoren kanssa päihteistä tai miten toimia päihteistä kiinnostuvan nuoren kanssa. Oppaan löydät täältä.