Katso reseptit | Joulun alkupalapöydän saa koottua edullisista herkuista

Joulun perinteisten, juuresten varaan pitkälti rakentuvien pääruokien raaka-aineet ovat melko edullisia.

Alkupalatarjoiluun sen sijaan saa helposti uppoamaan suuren summan rahaa, jos pöydän lastaa täyteen eri herkkuja, kalaa on esillä montaa sorttia ja saaristolaisleivät päällystetään katkaraputäytteellä.

Etenkin alkuruokien kohdalla kannattaa jouluna miettiä tarkkaan, mitä aidosti haluaa syödä. Seitsemän sortin joukossa luultavasti on mukana myös turhia ruokalajeja.

Paras säästökeino joulupöytään onkin se, että keskittyy mieluisimpiin ruokiin ja karsii muut pois tarjolta.

Myös alkuruokien raaka-aineet tarkkaan valitsemalla voi saada leikattua kuluja.

Sellaisenaan tarjoiltava kala maksaa helposti kymppejä, jos ruokailijoita on paljon. Jos kalasta valmistaa tahnaa, riittää pienempikin määrä tuomaan makua usealle ruokailijalle.

Kokeile esimerkiksi savumuikkutahnaa pellillä valmistettavan mallasleivän päällä. Purkillinen savumuikkuja maksaa muutaman euron, ja siitä riittää levitettä yli kymmenen ruokailijan alkupaloihin.

Koko satsille jää hintaa alle kymmenen euroa.

Porkkanaletuista saa loihdittua hieman erilaisen alkupalan, kun pikkuletut viimeistelee hernetäytteellä.

Makeahkot porkkanaletut maustetaan kanelilla ja hernetäyte raikastetaan mintulla ja sitruunalla. Tästä alkupalasta saa helposti vegaanisen ja gluteenittoman, kun maidon vaihtaa kasvipohjaiseen juomaan ja vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.

Alkupalapöydän värikäs ja kirpeä piristys on erittäin helppo appelsiini-puolukkasalaatti. Pakastepuolukoista tehtävä vinegretti värjää appelsiinit kauniin punertaviksi.

Sekä porkkanalettujen että salaatin hinta jää alle viiteen euroon.

Porkkanaletut ja hernetäyte

12 pientä lettua

Lettuihin:

3 isoa porkkanaa (noin 4 dl raastetta)

1,5 dl kaurahiutaleita

1 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl kanelia

0,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

2,25 dl maitoa tai kasvipohjaista juomaa

Täytteeseen:

1 pss (200 g) pakasteherneitä

Pakastepuolukoista tehtävä vinegretti värjää appelsiinit kauniin punertaviksi.

1 sitruunan mehu

2 rkl tuoretta minttua

0,5 tl suolaa

1 Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

2 Hienonna kaurahiutaleet yleiskoneessa jauhoksi.

3 Sekoita kulhossa kaurajauhot, sooda, suola, kaneli, vehnäjauhot tai gluteeniton jauhoseos sekä porkkanaraaste. Lisää lopuksi maito tai kasvijuoma ja sekoita tasaiseksi. Porkkanaraastetta on taikinassa paljon, joten koostumus on paksu.

4 Paista taikinasta öljyssä 12 pientä lettua.

5 Kiehauta pakasteherneet nopeasti kattilassa. Älä keitä herneitä niin kauan, että ne muuttavat väriä – riittää, että herneet sulavat nopeassa kiehautuksessa.

6 Valuta herneistä vesi ja huuhtele herneet kylmällä vedellä.

7 Laita herneet kulhoon, purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää mintunlehdet. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta suolalla.

8 Laita ennen tarjoilua jokaisen letun päälle lusikalla hernetäytettä. Koristele halutessasi mintunlehdillä.

Peltimallasleipä ja savumuikkutahna

noin 20 palaa

Leipään:

3 dl vettä

2 dl maustamatonta jugurttia

2 dl leipämaltaita

1 pss (11 g) kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

0,5 dl rypsiöljyä

5 dl vehnäjauhoja

Tahnaan:

1 purkki (150/115 g) savumuikkuja

1 purkki (200 g) creme fraichea

puolikas punasipuli

0,5 tl suolaa

0,25 tl mustapippuria

1 Lämmitä vesi ja maustamaton jugurtti kattilassa lämpöiseksi (42-asteiseksi).

2 Kaada neste taikinakulhoon. Lisää joukkoon maltaat, kuivahiiva, sokeri ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota hetki.

3 Lisää taikinaan öljy. Lopuksi lisää taikinaan jauhot muutamassa erässä. Taikinan kuuluu jäädä tahmeaksi.

4 Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille kostutettujen käsien avulla. Jos pelti on iso, taikina ei välttämättä täytä koko peltiä – levitä se noin 1 cm:n paksuiseksi kerrokseksi.

5 Jauhota kevyesti leivän pinta ja anna kohota liinan alla noin tunnin ajan. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

6 Valuta muikuista öljy pois ja sekoita kulhossa tahnaa varten muikut, creme fraiche, suola ja mustapippuri. Hienonna punasipuli silpuksi ja sekoita tahnaan.

7 Leikkaa leipä haluamasi kokoisiksi neliöiksi ja laita jokaisen neliön päälle lusikallinen tahnaa. Leikkaamisesta yli jäävät reunapalat ja mahdollisen muun ylimääräisen leivän voit syödä vaikkapa voin kanssa.

Appelsiini-puolukkasalaatti

4–6 annosta

3 isoa appelsiinia

1 pss (200 g) pakastepuolukoita

2 rkl rypsiöljyä

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

2 tl omenaviinietikkaa

ripaus mustapippuria

1 Poista appelsiineista kuori veitsellä ja viipaloi appelsiinit ohuiksi kiekoiksi.

2 Ota talteen noin 1 dl pakastepuolukoita erilliseen astiaan. Sulata loput puolukat ja purista niistä mehu talteen.

3 Lisää puolukkamehun joukkoon öljy, sokeri, suola ja etikka. Sekoita tasaiseksi ja mausta mustapippurilla.

4 Kaada vinegretti appelsiinisiivujen päälle ja anna tekeytyä vähintään puoli tuntia – voit tässä vaiheessa myös laittaa appelsiinisiivut jääkaappiin yöksi odottamaan tarjoilua.

5 Lado appelsiinisiivut tarjoiluastialle ja ripottele päälle kokonaiset puolukat.