Lenni-Kalle Taipale vietti lapsuusjoulunsa Seinäjoella – perunalaatikko syntyy edelleen mumman ohjeella

Pianisti Lenni-Kalle Taipaleen lapsuuden jouluista on jäänyt päällimmäisenä mieleen juhlava jouluruoka.

Pianisti Lenni-Kalle Taipale palaa muistoissansa lapsuusjouluihin. Ne, niin kuin kaikki pääsiäisetkin 80–90-luvuilla, hän vietti suvun keskellä Seinäjoen Joupin kylässä, Vieno ja Helge Leonard Mäkisen, eli mumman ja paapan luona. Taipaleen äiti Tuula on omaa sukua Mäkinen. Leonard eli Lennart tai Lenni, niin kuin häntä kutsuttiin, kuoli 80-luvun alussa, Lenni-Kallen ollessa nelivuotias.

– Mumman kuolemasta on kymmenisen vuotta, Lenni-Kalle Taipale kertoo.

Joulun vietto alkoi siitä, kun Taipaleen perhe pakkasi auton Espoossa ja lähti ajamaan kohti Pohjanmaata.

– Se oli yleensä 22. joulukuuta. Kun koulut olivat loppuneet. Muistan matkat elävästi. Emme halunneet kuunnella ollenkaan joululauluja, vaan minun suosikkejani, pianisti Hillel Tokazieria ja Michael Jacksonia. Isä ja äiti antoivat kuunnella niitä aina tunnin kerrallaan ja sitten laitettiin radiosta vuorostaan heille jotain puheohjelmaa, Lenni-Kalle Taipale naurahtaa ja kertoo Tokazierin olleen hänen ensimmäinen pianisti-idoli, jota hän alkoi kernaasti lapsena kopioimaan.

Joupin kylässä, Kyntäjänkadulla, joulua vietettiin pääasiassa Seinäjoen serkkujen kanssa. Ohjelmaan kuului monenlaisia leikkejä, elokuvien katselua ja potkukelkkailua. Pieni Lenni-Kalle opetteli myös luistelemaan Seinäjoella. Mumman luona jouluun liittyi paljon suomalaisia perinteitä.

– Mieleen tulee mumman tekemä juhlava jouluruoka. Perunalaatikko oli jokaisen suosikki. Jouluumme kuului myös musiikkia. Minä soitin paljon pianolla. Pienenä minut pakotettiin soittamaan myös viululla joululauluja ja se oli ihan kauhean kuuloista, Taipale nauraa.

Luonnollisesti mumman luona vieraili myös joulupukki.

– Tutun äänisiä pukkeja olivat. Taisivat olla äidin veljiä ja enoja. Lahjoja sai siitä riippuen kuinka kilttinä oli sinä vuonna ollut.

Aikuisiän jouluun Lenni-Kalle Taipale on ottanut mukaan Joupin kylän joulusta muun muassa perunalaatikon.

– Teen sitä itse juurikin sillä mumman ohjeella. Olen tehnyt siihen vain ihan pieniä muutoksia. Se on vähän erilainen kuin yleensä. Siihen tulee esimerkiksi kardemummaa. Omat lapsenikin ovat siitä ihan fiiliksissä.

Joulukuun alussa Lenni-Kalle Taipale kiersi Suomea joulukonsertin merkeissä. Joulurieha -nimisellä kiertueella laulusta on vastannut maamme eturivin muusikkoihin lukeutuva Osmo Ikonen ja rummuissa rytmiä on hakannut nuori rytminero Joonas Kaikko. Kiertue poikkesi itsenäisyyspäivän jälkeen myös Seinäjoella, jossa muusikot saivat esiintyä kaupunginteatterin täydelle salille.

– Joulukiertue piti kiireisenä, mutta onneksi tuossa puolen kuun jälkeen pääsi rauhoittumaan jouluun, Taipale toteaa.

Tänä vuonna Lenni-Kalle Taipaleella on vuorossa vauva-joulu, sillä hänen ja Anna-puolison vauva syntyi heinäkuussa.

– Kyllä meille on varmasti tulossa kiva joulu.

Taipaleen ei tarvitse kauaa miettiä, mitkä asiat hänelle ovat joulussa tärkeimpiä.

– Tärkeintä joulussa on rauha, perhe ja ruoka.