Koirarekisterin avaaminen viivästyy – tässä syy

Ruokaviraston koirarekisterin käyttöönotto viivästyy sovelluskehittäjästä johtuvista syistä. Koiran haltijoiden asiointipalvelun oli määrä avautua tammikuussa, jolloin koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulevat Suomessa pakollisiksi.

Virasto kertoo asiasta tiedotteessaan.

STT: Koiran rekisteröinti voi maksaa ensi vuonna 10 euroa – paperisella lomakkeella tuplasti enemmän

Ruokavirasto pyrkii avaamaan koirarekisterin mahdollisimman pian, kunhan sovelluskehittäjä saa asiointipalvelun julkaisukuntoon.

Koirarekisteriin on määrä jatkossa kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot. Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulevat Suomessa pakolliseksi vuoden 2023 alusta osana maa- ja metsätalousministeriön asetusta.

Kyseistä ministeriön asetusta ei voida soveltaa rekisteriin tehtävien ilmoitusten osalta, ennen kuin Ruokaviraston koirarekisteri saadaan käyttöön.

Rekisterin käyttöönoton myöhästymisestä huolimatta koirat tulee tunnistusmerkitä asetuksen määräaikojen mukaisesti ja tunnistusmerkitsijän tulee antaa koiran haltijalle tunnistustodistus.

Vuodenvaihteen jälkeen syntyneet koirat tulee tunnistusmerkitä eli mikrosiruttaa viimeistään kolmen kuukauden iässä tai aiemmin, jos ne vaihtavat haltijaa aikaisemmin.

Omistatko koiran? Tämä uusi velvoite koskee juuri sinua – Tiedossa myös lisäkulu

Ennen vuodenvaihdetta syntyneiden koirien tunnistusmerkitsemisen ja rekisteriin ilmoittamisen määräaika päättyy vasta vuoden 2023 lopulla.

Koirarekisterin asiakaspalvelu aloittaa toimintansa tammikuun alussa ja vastaa tarvittaessa aiheeseen liittyviin kysymyksiin jo ennen koirarekisterin avautumista.