Rakettiräiske aiheuttaa pelkoa – eläinlääkäri vinkkaa miten äänipelkoisen lemmikin uudenvuodenaatosta saa hieman siedettävämmän

Uusi vuosi on monelle kotieläimelle stressin sävyttämää aikaa, kun rakettien kirkkaat valot ja kovat äänet aiheuttavat niissä pelkoa. Jos koiran reaktiota ilotulituksiin ei tiedä etukäteen, voi tilannetta ennakoida vertaamalla siihen, miten se suhtautuu yleensä äkillisiin koviin ääniin, kuten ukkoseen.

Rakettipelko saattaa voimistua vuosi vuodelta. Koiran ja kissan oloa voi helpottaa pitkäjänteisellä siedätyshoidolla tai tilapäisesti pahimman yli pääsemiseksi lääkityksellä. Ihmisten tietoisuus ääniarkuuden hoitokeinoista on lisääntynyt ja nykyään apua haetaan lemmikeille yhä useammin.

– Voimakkaasta äänipelosta kärsivälle koiralle voidaan antaa rauhoittavaa lääkettä uuden vuoden aaton ajaksi, jotta se selviytyy ilotuliteräiskeestä loukkaamatta itseään tai aiheuttamatta vahinkoa kodissa, kertoo eläinlääkäri Miia Rantala Seinäjoen Eläinsairaalasta.

Osa lääkkeistä alkaa vaikuttaa nopeasti, osan vaikutus tuntuu vasta viikkoja lääkityksen aloituksen jälkeen. Eri vaihtoehdoista kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa vastaanotolla hyvissä ajoin.

– Koska kyseessä on reseptilääkkeet, eläinlääkäri tarkastaa ensin koiran yleistilan. Eläinlääkäri myös kartoittaa omistajan kanssa keskustellen tilanteen vakavuutta, Rantala selvittää.

Lemmikin pelkotilaa voi pyrkiä lieventämään myös feromonihaihduttimilla, jotka erittävät ilmaan luonnollista eläintä rauhoittavaa kemikaalia.

– Lievissä tapauksissa voi myös kokeilla koiran ehdollistamista ääneen. Koiraa totutellaan ja siedätetään koviin ääniin, samalla liittäen siihen jotakin koiralle mieluisaa, kuten makupaloja. Näin se yhdistää epämiellyttävänä kokemansa tilanteen vähitellen positiiviseen tapahtumaan. Siedätys vaatii omistajalta sitoutumista pitkäjänteiseen harjoitteluun koiran kanssa.

Äänipelko ei aina näy kaikissa tilanteissa. Metsästystilanteessa paukkuvarma koira saattaa pelätä ilotulitteita. Eläimelle aseen laukausääni ja rakettien vinkuvat äänet ovat aivan eri asia.

– Siinä tapauksessa, että rakettitulitusta ei pääse koiran kanssa pakoon, on hyvä käydä lenkillä ennen kello 18 alkavaa rakettien ammuntaa. Koira on pidettävä ulkona kytkettynä, että se ei mahdollisesti säikähtäessään pääse karkuun, sillä paniikissa pakenevan eläimen saaminen kiinni on vaikeaa. Sisätiloissa voi sulkea verhot, laittaa valot päälle sekä avata radion ja television, jotta ulkoa kantautuvat äänet peittyisivät kodin ääniin. Oma rauhallinen käytös on myös tärkeää, jotta lemmikki ei hätäänny lisää, Rantala korostaa.