Seinäjokelaisten musiikinharrastajien kokoonpano Code Eternal on julkaissut syksyllä ensimmäisen EP:n ”Sixth Wave”, jota on arvioissa kuvattu taidokkaaksi, kypsäksi ja kunnianhimoiseksi. Bändin jäsenet vievät määrätietoisesti musiikkiaan ja bändiään kohti suuria areenoita.
Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston bänditila Seinäjoella on täynnä soittimia. Rumpuja, kosketinsoittimia, piuhoja ja vahvistimia. Tiivistunnelmaisessa tilassa harjoittelee seinäjokelaisten nuorten muusikoiden bändi Code Eternal. Haastatteluun ehtivät kolme neljästä bändin jäsenestä tarjoavat antoisan yksityiskonserttituokion toimittajalle, jota tyylilaji vieläpä sattuu miellyttämään. Yhtye soittaa progressiivista metallia.
– Tyylilajille on tyypillistä monimutkaisten rumpukomppien, kitarariffien ja erilaisten tahtilajien yhdistely. Kosketinsoitin tuo oman lisänsä musiikkiin, kertovat yhtyeen perustaja ja kitaristi Juho Ranta-Maunus, basisti Aku Vuorela ja rumpali Marlon Mäkelä.
Kaikki kolme muusikkoa ovat 16-vuotiaita. Yhtyeen neljäs jäsen on kosketinsoittaja Matias Källi. Jokaisen taustalla on vuosia jatkunut musiikkiharrastus soittotuntien ja musiikin teorian opiskelun muodossa. Juho Ranta-Maunus on tullut tunnetuksi valinnastaan vuoden 2020 maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi.
– Keväästä 2021 on yhdessä soitettu. Lähdin kasaamaan bändiä ja soitonopettajan suosittelemana löysin Akun. Kokeiltiin soittaa pari kertaa yhdessä ja heti meni soitto yhteen. Samoin Marlonin kanssa soitto toimi heti hyvin. Hänet löysin netin kautta muusikoiden verkkosivuilta, kertoo Ranta-Maunus.
– Haaveilin että pääsisin mukaan metallibändiin ja pistin nettiin wanted-ilmoituksen, kertoo 10-vuotiaasta rumpuja soittanut Mäkelä bändiin liittymisen vaiheista.
Sitten tarvittiin eräälle keikalle kiipparisti, kosketinsoittaja.
– Musiikkiopiston opettajan kautta tuli sekin vinkki. Siten saatiin Matias bändiin, kertoo Ranta-Maunus.
Bändillä on vahva visio tekemisestään ja tahtoa edetä hyvin yhteen pelaavalla kokoonpanollaan niin pitkälle, kuin mahdollista on. Muusikot kokevat, että yhtyeessä soittamisessa on oma viehätyksensä.
– Bändissä soittamisessa on oma erityinen fiiliksensä. Musiikin tuntee ihan eri tavalla bändissä soitettaessa, kun soitetaan lujaa, samalla toisia kuunnellen ja yhteen soittaen, he miettivät.
Meille on selvää, mihin suuntaan ollaan kehittämässä bändiä.
Bändin oman musiikin säveltäminen lähtee intohimosta ja lahjakkuudesta, mutta musiikin teorian opinnot palvelevat taustalla ja antavat työkaluja säveltämiseen.
– Oma soitinvalinta lähti siitä, että musiikkia harrastavaan perheeseemme tarvittiin basisti. En aluksi ajatellut, että tunneille menisin, mutta nyt on takana nelisen vuotta opiskelua musiikkiopistossa. Basson lisäksi soitan pianoa. Pianolla teen paljon sävellyksiä ja hahmottelen kappaleen nuotit, kertoo Vuorela.
– Sävellys lähtee siitä, että soittimen, basson tai pianon, kanssa treenaan ideaa ihan korvakuulolta, sitä mikä kuulostaa hyvältä. Joskus säveltämisessä tulee seinä vastaan ja silloin mietin teorian kautta ratkaisuja. Musiikin teorian opiskelu on antanut hyviä apuvälineitä säveltämiseen, hän jatkaa.
– Riffit ja melodiat yleensä keksin korvaluulolta teoriaa apuna käyttäen. Teorian hallitseminen auttaa tosi paljon musiikin tekemisessä, kuvaa Ranta-Maunus.
Bändin jäsenien arkea rytmittää opiskelu ja musiikin harjoittelu, joka vie vapaa-ajasta suurimman osan.
– Treenataan aika monta tuntia päivittäin. Musiikkiopistossa on tunteja ja bänditreenit on viikoittain. Oma treenaaminen siihen päälle. Hyvä soittotaito vaatii harjoittelua, mutta pitkälle pääsee alussa vain kuuntelemalla musaa. Jos soittaminen tuntuu omalta jutulta, kannattaa hakeutua soittotunneille, he kannustavat soittamisesta innostuvia.
Musiikillisesti lahjakkaiden, intohimolla sitä tekevien ja soittavien nuorten miesten asenne on sellainen, että tie tähtiin on epäilemättä heille avoinna. Työtä se vaatii, ja onnea, mutta ennen muuta taitoa. Ja sitä heillä on, sen kuulee bändin soitosta. Keikkoja on sovittu vuodelle 2023 ja lisää toivotaan kalenteriin.
– Nyt meillä on hakusessa solisti. Etsitään täysi-ikäistä, mieluiten kokenutta solistia, joka osaa säveltää ja sanoittaa kappaleita. Raspi on plussaa. Keikoilla solistin merkitys on tosi iso.
Bändi toivoo löytävänsä solistin ennen seuraavan levyn äänitystä.
– Me ollaan jätetty uusiin kappaleisiin tila solistille. Ei laulajan löytymisellä ole kiire. Aika käytetään uusien biisien tekoon, he jatkavat.
Sixth Wave-levyn kappaleet bändi on työstänyt ja säveltänyt yhdessä. Myös tuottamisesta he vastasivat itse. Ranta-Maunuksella oli miksauskokemusta jo entuudestaan.
– Levyn tekeminen Kapernaumissa Sound Aces-studiolla oli hieno kokemus, summaa Mäkelä.
Bändin jäsenet kuuntelevat itse monipuolisesti musiikkia, metalliin painottuen. Inspiraatio omaan säveltämiseen ja soittamiseen tulee suosikeilta.
– Pääasia on, että bändin jäsenet tykkäävät samantyyppisestä musiikista. Jokaisen mieltymykset tuovat sitten mielenkiintoisia sävyjä sävellyksiin ja tekevät meidän kappaleista omanlaisia. Oma suosikkini on fuusiojazziin painottuva progressiivinen rock, pohtii Vuorela.
Rumpali Marlon Mäkelä kuuntelee monipuolisesti raskasta metallimusiikkia.
– Raskaampi death metal menee. Mikä tahansa raskas, summaa hän mieltymyksensä.
– Juuri Marlonin juttu tuo meidän soittoon enemmän poweria, potkua biiseihin, mainitsee Ranta-Maunus, joka nostaa omista suosikeistaan ykköseksi progressiivista metallia soittavan Dream Theaterin.
Teknisesti bändin musiikki on vaativaa, eivätkä he päästä itseään helpolla. Seuraavan levyn tyyli on jo hahmottunut.
– Tulevat biisit ovat raskaampia ja nopeampitempoisia. Kappaleissa on tahtilajien vaihtelua ja vaikeita rytmejä. Meille on selvää, mihin suuntaan ollaan kehittämässä bändiä, he toteavat.