Silmävammat lisääntyivät viime vuodenvaihteessa – noin puolet vamman saaneista oli ilotulitusten katsojia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasit on syytä olla myös ilotulitusten katsojilla.

Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ovat lisääntyneet jo kahtena vuonna peräkkäin, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedotteessaan. Viime vuodenvaihteessa 21 henkilöä sai silmävamman, kun edellisvuonna silmävammoja oli 11 ja vuotta aiemmin vain viisi. Tukes muistuttaa, että silmävammat voitaisiin parhaiten välttää käyttämällä suojalaseja. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, mutta niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille. Noin puolet silmävamman saaneista oli viime uutenavuotena ilotulitusten katsojia. Vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

Silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammojen määrä vaihtelee vuosittain. Ennen lainsäädännön tuomia rajoituksia vuonna 2010 silmävammojen lukumäärä oli huomattavasti nykyistä suurempi. Tukes kertoo, että tiedot ovat peräisin Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastoista.

Loukkaantuneiden mukaan useimmissa tapauksissa ilotulite oli kaatunut ja lentänyt heitä kohti. Ilotulituksia seuratessa kannattaakin muistaa myös riittävä turvaetäisyys. Vanhempien on syytä huolehtia, että lapset pysyvät riittävän kaukana ilotulitteista. Ilotulitteet saattavat joskus lentää väärään suuntaan ja aiheuttaa varaa sivullisille.

– Ilotulitteen kaatumisen voi estää noudattamalla käyttöohjeita ja tukemalla padat huolellisesti vaikkapa kivillä, sanoo ylitarkastaja Jonas Sjelvgren tiedotteessa.

Silmävammoja saivat myös lapset ja nuoret, joista osa oli itse sytyttänyt ilotulitteita. Tukes muistuttaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on sallittua vain täysi-ikäisille. Ilotulitteita ei missään tapauksessa saa antaa lasten käsiin.

Tukes muistuttaa, etteivät mitkä tahansa lasit suojaa silmiä samalla tavalla kuin oikeat suojalasit. Suojalaseja hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota, että suojalaseissa on mm. CE-merkintä sekä valmistajan tiedot ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. On hyvä myös varmistua siitä, että suojalasit on tarkoitettu kipinöiltä, roiskeilta ja sinkoilevilta irtokappaleilta suojautumiseen. Kunnolliset suojalasit asettuvat kasvoille hyvin ja estävät roiskeiden pääsyn silmiin joka suunnalta.