Korona-aika oli haastavaa myös veripalvelulle – Seinäjoella tavoitteena noin 100 verenluovuttajaa viikossa

Vuosi 2022 toi haasteita myös verenluovutukseen, kun koronakäytännöt opettivat ihmiset pysymään kotioloissa. Seinäjoen Veripalvelu toivottaa uudet ja vanhat verenluovuttajat tervetulleiksi keskustan toimipisteeseen jatkossa maanantaisin ja tiistaisin.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun Seinäjoen toimipisteen aukioloajat muuttuivat vuoden alusta. Verta pääsee luovuttamaan Seinäjoella maanantaisin ja tiistaisin kello 11–18 välisenä aikana.

– Aiemmin palvelupiste on Seinäjoella ollut avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin. Aukiolopäivää muutettiin, sillä koko maan veripalvelun tilanteen kannalta on parempi, että kierrämme keskiviikkona maakunnassa, kertoo aluepäällikkö Anu Keisala Seinäjoen veripalvelusta.

Veripalvelun henkilöstö kiertää alkavan vuoden vanhan Vaasan läänin laajuisella alueella verenluovutustilaisuuksia järjestäen entiseen tapaan, samoilla paikkakunnilla.

– Korona-pandemian myötä ihmiset ovat oppineet pysymään paljon kotosalla, vain tarpeelliset menot hoitaen. Se on näkynyt veripalvelun työssä. Koko vuosi oli verenluovutuksen osalta tästä syystä haastava. Verenluovuttajia tarvitaan lisää, ja toivon, että yhä useampi lähtisi rohkeasti kokeilemaan, kannustaa Keisala.

Veren trombosyytit eli verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää. Veripalvelun verivarastotilanne tarkistetaan päivittäin ja tilanteen mukaan kutsutaan luovuttajia paikalle. Eniten tarvetta on kaikille soveltuvasta veriryhmän O- verestä, jota kutsutaan hätävereksi. Lisäksi A+ veriryhmään kuuluvia luovuttajia tarvitaan paljon, sillä suomalaisista suurin osa kuuluu tähän veriryhmään.

Jotta potilaille saadaan sairaaloissa valmistettua heidän tarvitsemansa verivalmisteet, on verenluovuttajia löydyttävä koko maassa noin 800 jokaisena arkipäivänä.

– Seinäjoen toimipisteen viikkotavoite on noin 100 verenluovuttajaa. Liikkuvien tilaisuuksien viikkotavoite vaihtelee 150–250 välillä riippuen tilaisuuden koosta, Keisala kertoo.

Verenluovutukseen voi varata ajan osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Luovutukseen kuluu aikaa alle puoli tuntia, esikertalaisen on hyvä varata aikaa hieman enemmän.

– Ajanvaraus kannattaa tehdä, mutta meille pääsee myös ilman ajanvarausta. Seinäjoella vapaita aikoja ex tempore -käynteihin löytyy lähes jokaisena aukiolopäivänä.

Verenluovutukseen on tervetullut jokainen itsensä terveeksi tunteva 18–70-vuotias henkilö.

– Erityisesti yli 40-vuotiaita miehiä tarvittaisiin verenluovuttajiin lisää. Miehet voivat luovuttaa verta naisia tiheämpään tahtiin, noin kahden kuukauden välein, ja fysiologisesti tarkastellen miehet kestävät luovutuksen paremmin.

Hemoglobiinitaso tulee olla riittävällä tasolla, se tarkistetaan veripalvelun toimesta ennen luovutusta. Harva lääkitys on esteenä verenluovutukselle.

– Suurin osa perussairauksien lääkityksestä, kuten verenpaine-, astma tai kolesterolilääkkeistä, on sellaisia, että verenluovutus onnistuu. Sairaana ei kuitenkaan voi tulla verta luovuttamaan, Keisala muistuttaa.