“Ootte hulluja, kun sinne kolmanteen kerrokseen lähdette” – Tänään 25 vuotta täyttävä legendaarinen Pizzeria Piikki on toiminut samoissa tiloissa koko historiansa ajan

Seinäjokelainen buffet-ravintola Pizzeria Piikki on ollut toiminnassa samalla konseptilla, samassa toimitilassa ja samojen yrittäjien toimesta jo neljännesvuosisadan. Piikki täyttää tänään 6.1. kunnioitettavat 25 vuotta.

Seinäjokelainen Pizzeria Piikki on tiettävästi kaupungin ainoita ravintoloita, joka on toiminut samalla konseptilla ja samoissa tiloissa yhtäjaksoisesti jo 25 vuoden ajan.

Yrittäjät Harry Niemelä, Juha Tuuri ja Teemu Ojajärvi tutustuivat aikoinaan ravintolatyöntekijöinä toisen yrittäjän palveluksessa. Kyseinen ravintola myytiin ja työntekijöillä oli muutoksen tuulet edessä. Silloin ystävysten mielissä syntyi idea omasta ravintolasta. Elettiin kevättä ja kesää vuonna 1997.

Yrittäjät etsivät ravintolalleen tiloja useammasta paikasta, mutta lopulta yrittäjäkolmikko päätyi Seinäjoen keskustassa, kauppakeskus Epstorin kolmannessa kerroksessa vapaana olevaan tilaan.

– Moni sanoi meille, että ootte hulluja kun sinne kolmanteen kerrokseen lähdette. Ei sinne kukaan osaa. Täällä oli kuitenkin keittiö jo valmiina, niin se oli yksi ratkaiseva tekijä, Ojajärvi kertoo.

Loppiaisena vuonna 1998 Pizzeria Piikki avasi ovensa. Epäilijöiden luulot ravintolan sijainnista osoittautuivat vääräksi ja Piikki otti nopeasti jalansijaa kaupunkilaisten keskuudessa. Buffet-tyylinen pizzeria oli kaupungissa uutta ja puskaradiossa sana kiiri nopeasti.

Hiipunut ravintolan hohto ei ole vieläkään, vaikka kilpailua on nykyään enemmän. Piikki onkin erityisen suosittu myös ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa, ja ravintolaan tullaan matkojen takaa.

– Meillä käy paljon esimerkiksi niitä, jotka ovat itse lapsena tai teini-ikäisenä käyneet ja asuvat nyt perheineen kauempana. He tulevat sitten täällä vieraillessaan omien lastensa kanssa syömään, Ojajärvi kertoo.

Ennen arki oli tasaisempaa, nyt kahden eri päivän kesken on tosi isoja eroja.

Teemu Ojajärvi

Suosionsa salaisuutta yrittäjät eivät osaa arvioida, mutta arvelevat sen osaltaan liittyvän siihen, että ravintola on pysynyt niin kauan samassa paikassa, että sinne on edelleen helppo osata.

– Ja ollaanhan me niin mukavia, Niemelä virnuilee ravintolan yrittäjäkolmikkoon viitaten.

Vaikka ravintola on suosionsa pitänyt, on vaikeita aikojakin riittänyt. Ojajärvi myöntää, että välillä on tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin.

– Sitten pankinjohtaja muistuttelee lainoista, Ojajärvi vitsailee.

Todellisuudessa rakkaus lajiin on niin vahvaa, että vaikeidenkin aikojen läpi mennään yhdessä puhaltaen. Korona kuritti ravintolabisnestä 2,5 vuotta. Sen jälkeen tuli ruoan hinnan nousut ja energiakriisi.

– Kriisistä kriisiin tässä mennään. Ei olisi tarvittu enää tätä, oltaisiin voitu elää ilmankin, Niemelä kuvailee meneillään olevaa tilannetta.

Ravintola ei voi paljoakaan energian säästämiseksi tehdä. Uunit ja muut laitteet on oltava päällä.

– Voidaan me hieman miettiä sitä, koska uunit laitetaan päälle, mutta niiden sammuttelu kesken päivän veisi vain enemmän sähköä, Ojajärvi mainitsee.

Toimittajan vieraillessa ravintolassa loppiaisviikolla, on se täynnä asiakkaita vielä iltapäivälläkin. Niemelä juoksee pizzauunin ja toimittajan välillä. Ojajärvi kertoo loma-aikoina ja viikonloppuisin väkeä riittävän hyvin, mutta arki ei ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Hän pohtii muutoksen johtuvan paitsi koronan myötä monessa työpaikassa vakiintuneista etätyökäytännöistä, myös Seinäjoen keskustan muuttumisesta.

– Ennen koronaa meillä oli arkisin lounasaikaan neljä henkilöä töissä, nykyisin riittää välillä kaksikin. Ennen arki oli tasaisempaa, nyt kahden eri päivän kesken on tosi isoja eroja, Ojajärvi kuvailee.

Ravintolan konsepti on pysynyt aina samana, eivätkä yrittäjät ole ajatelleet sitä muuttaa jatkossakaan.

– Toki aina välillä kokeilemme uusia juttuja, mutta pieniä asioita kerrallaan. Katsomme toimiiko joku juttu ja sitten sitä joko jatketaan tai ei, Ojajärvi kuvailee.

Suurimman muutoksen on vuosien saatossa kokenut buffetin salaattipöytä. Alkuun tarjonta keskittyi pizzaan ja salaattipöytä oli vaatimattomampi, nyt salaattitarjontaan panostetaan lähes samalla pieteetillä. Seinäjokelaisten erityistä suosikkiruokaa yrittäjät eivät osaa nimetä.

– No nyt tammikuussa näyttäisi olevan erityisen suosittua se, että otetaan vain salaatti ja jätetään jälkkärijätski pois, Niemelä naurahtaa viitaten monien, tunnetusti juuri alkuvuodesta, tekemään elämäntaparemonttiin.