Pihabongauksessa kerätään tietoa alueemme paikallisista talvilintukannoista

BirdLife järjestää valtakunnallisen Pihabongauksen jälleen tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtumassa seurataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Koulut voivat osallistua Pihabongaukseen ennen tapahtumaviikonloppua.

Alueellamme toimivan Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen mukaan Seinäjoella on kerätty pihabongauksessa tietoa paikallisesta lintulajistosta vuosittain reilusta sadasta pihapiiristä. Kaikille avoin tapahtuma on järjestetty vuodesta 2006 alkaen.

– Pihabongauksen tavoitteena on innostaa aikuisia ja lapsia tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Tapahtuma innostaa myös niitä, jotka eivät muutoin lintuharrastuksen parissa toimi. Tunnin seuranta-ajan verran jaksavat lapsetkin osallistua, sanoo puheenjohtaja Unto Hakola Suomenselän lintutieteellisestä yhdistyksestä.

BirdLifen helmikuussa julkaistavista tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

– Tulokset ovat kiinnostavaa seurattavaa, sillä vuosissa on vaihtelua. Sekä lyhyen että pitkän aikavälin muutoksia on havaittavissa. Esimerkkinä vuosittaisesta vaihtelusta viime vuonna Etelä-Pohjanmaalla havaittiin poikkeuksellisen paljon räkättirastaita ja tilhiä, mikä viittaa hyvään marjavuoteen. Pitemmän ajan trendi taas on ollut hömötiaisten määrän putoaminen ja varpusten väistyminen pikkuvarpusen tieltä. Mustarastas taas jää yhä useammin talveksi ruokintapaikoille muuttomatkalle lähtemisen sijasta, selvittää Hakola.

Koko maassa yleisimpiä lintuja ovat talitiainen, sinitiainen ja keltasirkku.

– Lintujen tunnistaminen on hyvä aloittaa talvilinnuista, ennen maaliskuussa käynnistyvää muuttolintujen vyöryä. Havaintopaikasta riippuen bongattavaksi voi tulla erilaisia lajeja. Taajamissa ja maaseudulla painottuvat hieman eri lajit, Hakola kertoo.

Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen alueella tuloksia raportoitiin viime vuonna noin 650 pihapiiristä. Maan laajuisesti tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 25 000 ihmistä. Tämän vuoden Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.