Opinlakeus-messut kokoavat taas opintojen kirjon yhden katon alle: "Messut ovat eri asia kuin oppilaitosten googlettaminen"

Opinlakeus-messut tuovat kaivattua tietoa omaa koulutuspolkuaan pohtiville, kun livemessuille päästään taas parin vuoden tauon jälkeen.

Opinlakeus-messut järjestettiin livetapahtumana edellisen kerran vuonna 2020. Ensi viikolla koko oppilaitosten kirjo saadaan taas saman katon alle, kun Opinlakeus-messut järjestetään Seinäjoki Areenassa 18.–19.1.

Messujen järjestämisestä vastaava verkostokoordinaattori Erika Perander Opinlakeus oppilaitosverkostosta uskoo, että messuille on kovasti kysyntää, sillä nuoret eivät ole useampaan vuoteen päässeet messuille tai välttämättä edes tutustumaan oppilaitoksiin.

– Jatko-opintopaikat ovat käytännössä olleet opotuntien ja verkkoyhteyksien varassa. Messut ovat eri asia kuin oppilaitosten googlettaminen, Perander sanoo.

Opinlakeus-messut järjestetään Seinäjoki Areenan B-hallissa. Myös näytteilleasettajien näkökulmasta vaikuttaa siltä, että messut tulevat tarpeeseen.

– Messuille on tulossa 74 näytteilleasettajaa. Halli on aivan täysi, eikä enempää valitettavasti mahdukaan, Perander kertoo.

Vaikka Opinlakeus-messut ovat erityisen tärkeä tapahtuma nuorten koulutuspolun kannalta, eivät messut ole tarkoitettu ainoastaan nuorisolle.

– Tänä vuonna messujen teemana on jatkuva oppiminen. Keskiviikkoillan ohjelma on suunniteltu erityisesti aikuisille ja luvassa on muun muassa puheenvuoroja opiskelusta työn ohessa sekä alan vaihtamisesta, Perander mainitsee.

Tarjolla on paljon tietoa erilaisista opintopoluista niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissa, unohtamatta avoimen tarjontaa, osatutkintoja tai oppisopimuskoulutusta.

– Moni ei ajattele sitä, että tutkinto voidaan myös palastella. Ei tutkintoon tarvitse sitoutua 4–6 vuodeksi kerrallaan. Messuilla on tarjolla tietoa esimerkiksi erilaisista rahoitusmalleista ja opintovapaista, Perander selventää.

Keskiviikon ohjelma on suunnattu paitsi aikuisopintoja miettiville, myös opiskelemaan lähtevien nuorten huoltajille.

– Messuilla saa vastauksen muun muassa siihen, mitä tarkoittaa ensikertalaiskiintiö tai mitä vaihtoehtoja on silloin, kun saa nuori saa opiskelupaikan, joka ei ole hänen ensisijainen toiveensa. Messuosastoilla on saatavilla paljon ohjausta ja neuvontaa eri opintoihin liittyvissä tilanteissa, Perander mainitsee.

Torstain ohjelma on suunnattu nuorisolle. Messuohjelmassa on aikaisemmilta vuosilta tuttu puhetaitokilpailun finaali, oppilaitosten musiikkiesityksiä ja tanssia. Viereisessä A-hallissa käydään samaan aikaan Taitaja9-aluekilpailu.

– Vetonaulana meillä on tänä vuonna tubettaja Ville Mäkipelto, jolla on erittäin mielenkiintoinen uratarina kerrottavaan. Hän on koulutukseltaan sekä psykologi että teologian tohtori ja yhdistää siihen myös tubettamisen.

Perander on aloittanut tehtävässään verkostokoordinaattorina viime keväänä. Messuja hän järjestää nyt ensimmäistä kertaa. Perander kertoo halunneensa lähestyä messujen ohjelmaa siitä näkökulmasta, mitä nuoret itse haluavat. Hän lähetti syksyllä anonyymin kyselyn kaikille Etelä-Pohjanmaan alueen yläkouluille. Vastauksia hän sai 621.

– Se on mielestäni aika hyvä otanta. Vastausten mukaan nuoret muun muassa toivoivat tutustuvansa messuilla monipuolisesti eri opintoihin ja ammatteihin. Nuoret haluavat kuulla niistä niin oppilaitosten edustajien kuin opiskelijoiden kertomana, Perander kertoo.

Perander kysyi yhtenä kysymyksenä myös nuorten suunnitelmia peruskoulun jälkeen.

– Kysyin, mitä suunnitelmia on yläkoulun jälkeen. Sain 130 vastausta, joissa vastattiin, että en tiedä vielä. Tämä kuvastaa hyvin sitä, kuinka iso päätös nuorella on tehtävänä opintojensa suhteen, Perander kertoo.

Opinlakeus-messut järjestetään opinnollistaen, mikä tarkoittaa, että myös käytännön järjestelyistä vastaavat pitkälti opiskelijat laajasti eri koulutusaloilta.

– Tapahtuman myös juontavat opiskelijat, Perander kertoo.

Messuille odotetaan noin 8000–10 000 kävijää. Perander toivoo, että ihmiset lähtisivät rohkeasti paikalle.

– Messut ovat maksuton tapahtuma, jossa kävijät tulevat hakemaan tietoa uudesta, tapaamaan ystäviä ja kollegoita sekä verkostoitumaan. Tavoitteena on, että messut ohjeisohjelmineen ovat mieleenpainuva kokemus, joka auttaa hahmottamaan niin nuoren kuin aikuisenkin tulevaisuudensuunnitelmia.

Opinlakeus-messut ovat avoinna Seinäjoki Areenassa keskiviikkona 18.1. klo 16–20.30 ja torstaina 19.1. klo 8.30–15.00.