Etelä-Pohjanmaalla jyllää nyt kolmoisepidemia: "Tammikuu on influenssan suhteen pahin"

Sekä influenssa-, korona- että RS-virukset kuormittavat terveydenhuoltoa Etelä-Pohjanmaalla.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi maanantaina järjestetyssä kokouksessaan, että Etelä-Pohjanmaalla kiertää tällä hetkellä varsin runsaasti erilaisia hengitystieinfektioita. Sekä Influenssa-, korona- että RS-virukset kuormittavat nyt terveydenhuoltoa Etelä-Pohjanmaalla.

Influenssatapausten määrä on lisääntynyt viikoittain ja sote-keskusten osastoilla on tällä hetkellä runsaasti potilaita. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkäri Elina Kärnä kertoo, että influenssa-epidemia alkoi tänä talvena hieman totuttua aikaisemmin.

– Epidemia alkoi Etelä-Pohjanmaalla jo aika varhaisessa vaiheessa. Influenssa A -tapauksien määrä on noussut viikolta 44 lähtien aktiivisesti ja nyt kyseessä on koko maan laajuinen epidemia, Kärnä selventää.

Myös influenssaan liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi. Ruuhkaa näkyy niin sote-keskusten saamissa yhteydenotoissa kuin yhteispäivystyksissäkin. Kärnä ohjeistaa, että influenssaa voi sairastaa kotona, mutta lääkärin puoleen on käännyttävä heti, jos yleisvointi heikkenee tai kuume pitkittyy.

– Jos oirekuva on raju, on esimerkiksi hengenahdistusta, yleiskunto laskee tai kuumeilu kestää yli viisi päivää, niin siinä kohtaa on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Kärnä mainitsee.

Vaikka influenssa alkoi jo aikaisin, ei hiipumisen merkkejä vielä toistaiseksi ole ilmassa.

– Tammikuu on influenssan suhteen pahin, Kärnä sanoo.

Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä erikoissairaanhoidossa 19 koronapotilasta. Sote-keskusten vuodeosastoilla koronapotilaita on 32.

– Koronan suhteen tilanne on melko stabiili, mutta hiipumisen merkkejä ei siinäkään ole näkyvissä. Testausmäärät ovat vähentyneet, mutta esimerkiksi jätevesissä koronaviruksen määrä on edelleen korkealla tasolla, Kärnä kertoo.

Myös RS-virus jyllää Etelä-Pohjanmaalla epidemiaksi asti. Kärnä sanoo, että RS-virukselle kyseessä on aivan tavanomainen ajankohta.

– Vaikka koulut ovat olleet lomalla ja päiväkodit hiljaisia, niin lomakausi on sen verran lyhyt, ettei virus ehdi laantua. Loma-aikana ihmiset myös liikkuvat ja tapaavat sukulaisiaan, Kärnä kertoo ja ohjeistaa, että sairaana jäädään kotiin, muistetaan hyvä käsihygienia ja tarvittaessa mieleen voi muistuttaa myös entiset korona-ohjeistukset turvaväleineen ja maskeineen.

Nyrkki linjasi maanantain kokouksessaan myös sote-henkilöstön maskinkäytöstä. Mikäli yksikössä asioi pääsääntöisesti henkilöitä, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, maskinkäytöstä voidaan luopua. Tällaista toimintaa ovat esimerkiksi lastenneuvolan, lasten ja nuorten psykiatrian, lasten neurologian sekä puheterapian vastaanotot.