Säästöpaineet eivät näy Seinäjoen kaupungin lumenaurauksissa -lumimyräkkää seuraavaan vesisateeseen valmistaudutaan jo kuumeisesti

Kaupungin kunnossapito saa lumenaurauksesta paljon palautetta, etenkin asiassa, joka ei ole sen vastuulla.

Polttoaineen hinta sen enempää kuin yleisen hintatason nousun aiheuttama säästöpainekaan eivät vaikuta Seinäjoen kaupungin hoidettavana olevien teiden auraukseen, vakuuttaa kunnossapitomestari Jarno Aaltonen. Korkeat nietokset Seinäjoen keskustassa eivät siis ole merkki aurausmäärärahojen vähentymisestä.

– Laatukriteereiden määrittämällä tavalla auraukset tehdään tänäkin talvena. Säästöjä toki pitää pyrkiä toiminnassa aikaansaamaan, mutta se ei näy aurauksissa. Teiden kunnossapito on aina turvallisuuskysymys. Runsaasti liikennöidyt tiet ja pelastustiet on pysyttävä auki. Auraukset tehdään katuverkoston luokittelun mukaisesti, Aaltonen toteaa.

Auraus suoritetaan pääosin yöaikaan, jolloin kunnossapito häiritsee liikennettä mahdollisimman vähän. Samoin aurauskaluston työskentely on sujuvinta tyhjillä kaduilla.

– Runsaan lumisateen kausinakin pystytään normaalilla henkilöstöllä auraustyöt tekemään. Kaupungilla on omaa kalustoa 10 yksikön verran, urakoitsijoita on viitisenkymmentä Seinäjoen ja Nurmon alueilla.

Auraamaan on järkevää ja taloudellista lähteä, kun pahin sade on ohi.

– Muistuttaisin asukkaita, että aurauksen aloittamista viivytetään mahdollisimman pitkälle, aurauskriteerni täyttymiseen tai sateen päättymiseen saakka. Toki oma kalustomme on käytössä päiväsaikaankin, teiden kuntoa ylläpitäen, vaikka lumimäärä ei vielä ylitä aurauskriteerejä. Esimerkiksi pyöräteitä aurataan ja hiekoitetaan.

Kaupungin keskustaan kerääntyneiden lumikasojen kuljettaminen pois veisi normaalisti viikon verran, mutta ennusteiden loppuviikoksi lupaamat vesisateet pakottavat kirimään aikataulua. Vesikelejä odotellessa kunnossapito on ajan tasalla tehtävässään.

– Vesisateisiin valmistaudutaan kuljettamalla mahdollisimman suuri osa lumesta pois keskustan alueelta ja pyöräteiden reunoilta seuraavien parin päivän aikana. Samoin kunnossapito ohentaa katuja ja varmistaa, että tulevat sulamis- ja sadevedet kulkevat viemäristöön. Liukasta keliä ennakoiden aloitamme ensimmäisten sadepisaroiden pudotessa myös hiekoituksen. Tässä niin sanotusti sammutetaan vähän joka puolella tulipaloja, kun kovien lumisateiden jälkeen alkavat vesisateet, Aaltonen summaa.

Lumenkaatopaikkana kaupungilla on käytössä vanha Lellunnevantien lumenläjitysalue sekä Laulanteenmutkan alue, joka on avoin lumenläjityspaikka myös yksityisille.

Vielä tiistain ajan lumikinokset kasvavat, ja lumitöihin joutuu jokainen tontin omistaja. Kunnossapito saa kaupunkilaisilta eniten palautetta oman kotitien päähän kerääntyneisiin aurausvalleihin liittyen.

– Kaupunki hoitaa teiden aurauksen, mutta tontille johtavan tien aurausvallit kuuluvat tontin omistajan vastuulle ja hoidettavaksi, muistuttaa Aaltonen.

Kiinteistön omistaja vastaa myös kiinteistön editse kulkevan jalkakäytävän kunnossapidosta.