Viikonloppuna Pohjanmaan poliisi selvitti lukuisia väkivaltatapauksia

Pohjanmaan poliisi toteaa tiedotteessaan tipattoman tammikuun päättyneen jo perjantaina Pohjanmaalla. Poliisi varoittaa myös Etelä-Pohjanmaalla liikkuvasta valepoliisista.

Pohjanmaan poliisi tiedottaa, että viikonloppuna kirjattiin poikkeuksellisen monta väkivaltarikosta. Niitä tapahtui julkisilla paikoilla, ravintoloissa ja kodeissa. Poliisi otti kiinni yhteensä 24 henkilöä epäiltynä erilaisiin rikoksiin. Alkoholiin ja huumausaineisiin liittyvät väkivaltarikokset työllistivät poliisia viikonloppuna

Kahden kiinnioton yhteydessä epäillyt vastustivat poliisin toimia. Seinäjoella mies ei totellut poliisin käskyjä kotihälytyksellä ja kiinniotossa poliisi loukkasi peukalonsa. Miestä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Epäilty oli ennen poliisin saapumista mennyt voimalla asuntoon ja rikkonut omaisuutta.

Poliisi tutkii myös pahoinpitelyitä, jotka tapahtuivat Vaasassa, Pietarsaaressa, Kauhavalla ja Kokkolassa.

Pohjanmaan poliisi tiedottaa liikkellä olevasta valepoliisista. Poliisiksi tekeytynyt mies oli tullut 12.1. klo 16-17 aikaan Isojoella vanhemman pariskunnan kotiovelle ja pyytänyt pankkitunnuksia. Valepoliisi oli kertonut keksitystä rikosuhasta ja pyytänyt pankkikorttitietoja, jotta rikos saataisiin estettyä. Valepoliisiksi tekeytynyt mies on arviolta noin 40-45-vuotias, vaaleatukkainen, pitkä ja roteva. Hänellä oli päällään tummat housut ja keltainen huomioliivi. Mies oli mahdollisesti liikkeellä vihreällä autolla, jonka kyljessä kirjaimia. Havaintoja ja vihjeitä henkilöstä ja ajoneuvosta pyydetään lähettämään soitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Valepoliisit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikorttitietoja ja verkkopankkitunnuksia. Valepoliisirikoksissa erehdyttäminen tapahtuu usein puhelimitse tai suorilla yhteydenotoilla, toteaa Pohjanmaan poliisi tiedotteessa.

Valepoliisi saattaa esimerkiksi soittaa vanhukselle ja myöhemmin oven taakse ilmestyy poliisiksi esittäytyvät henkilö tai henkilöitä. Valepoliisit saattavat kertoa erilaisista keksityistä rikosuhkista, joiden perusteella vanhuksen pankkitilillä oleva varallisuus olisi akuutisti vaarassa. Tätä varten valepoliisit vaativat verkkopankkitunnuksia ja niihin liittyviä tunnuslukuja tai pankki- ja maksukortteja luovutettavaksi kovalla kiireellä.

Saatuja pankkitietoja käyttämällä tileillä ollut varallisuus on anastettu. Usein rahat siirretään rikoskumppanien avulla näiden pankkitileille tai nostamalla varoja suoraan automaateista.