Lasten kuorot vetävät vielä harrastajia, mutta nuoria vaikea houkutella mukaan: "Vielä seitsemän vuotta sitten kuorossa oli 40 laulajaa, nyt heitä on 15"

Viime syksynä perustettu Armit-kuoro on houkutellut mukaan paljon lapsia, mutta vuosikaudet toimineessa Luritus-nuorisokuorossa on vuosien saatossa väki vähentynyt.

Viime syksynä Seinäjoen kansalaisopiston alaisuuteen perustetulle alakouluikäisten lasten Armit-kuorolle on kaupungissa riittänyt tilausta.

Kuoronjohtaja Pirjo Kotkaniemi kertoo, että Armit-kuoro perustettiin tarpeeseen, sillä esimerkiksi Musiikkiopisto on viime aikoina vähentänyt lasten kuorotoimintaa. Armit-kuoron lisäksi kaupungissa toimiikin tällä hetkellä vain kaksi muuta lapsikuoroa, Seinäjoen seurakunnan Solina-kuoro sekä Helluntaiseurakunnan Jippiikuoro. Kuoroharrastajia lapsista kuitenkin riittäisi.

– Armit-kuorolla on kirjoilla nyt lähemmäs 40 lasta, Kotkaniemi kertoo.

Vaikka alakouluikäisiä lapsia kuorotoimintaan vielä riittää, on kuoroissa myös vaihtuvuutta. Lapsille ominaista on harrastusten kokeileminen.

– Erilaisia harrastusmahdollisuuksia on paljon enemmän kuin ennen, joten myös kilpailu lasten vapaa-ajasta on kovempaa. Kyllä se näkyy osaltaan myös kuoroharrastamisessa, Kotkaniemi sanoo.

Siinä missä uusi Armit-kuoro sai heti aloitettuaan mukaan kymmenittäin lapsia, on tilanne eri nuorisokuorojen osalta. Niin ikään kansalaisopiston alaisuudessa toimivan Luritus-nuorisokuoron johtaja Hanne Orrenmaa kertoo, että syksyllä 2009 perustettu kuoro on kokenut vuosien saatossa melkoisen kuorolaisten kadon.

Nyt halutaan ehkä enemmän solisti-meininkiä.

Hanne Orrenmaa

– Vielä seitsemän vuotta sitten kuorossa oli 40 laulajaa, nyt heitä on 15. Se on harmillista, Orrenmaa myöntää.

Orrenmaa arvelee korona-ajan osaltaan verottaneen kuoroharrastajien määrää.

– Monelle tämä on koronan seurausta. Kun korona-aikana ei päässyt harrastamaan, niin osa jätti kuorotoiminnan kokonaan, Orrenmaa sanoo. Hän arvelee, ettei kuorolaulaminen ole enää nuorisolle myöskään niin houkutteleva juttu.

– Nyt halutaan ehkä enemmän solisti-meininkiä. Monelle teini-ikäisille myös esiintyminen voi olla hankalaa.

Sekä Armit- että Lurituskuoroon otetaan mukaan lisää laulajia. Paikkoja voi kysellä suoraan kuoronjohtajilta.

Orrenmaa ja Kotkaniemi ovat molemmat aikoinaan aloittaneet kuorotaipaleensa Seinäjoen tyttökuorosta. Kuoroa johti tuolloin Orrenmaan äiti. Orrenmaa ja Kotkaniemi ovat edelleen hyviä ystäviä ja he painottavatkin kuorotoiminnan olevan hyvä tapa saada uusia, samanhenkisiä ystäviä.

– Kun kasvoimme tyttökuorosta ohi, perustimme kuorokavereiden kesken oman Tuulivoima-nimisen naiskuoron. Olemme edelleen ystäviä 45 vuoden jälkeen, Orrenmaa kertoo.

Kotkaniemi johtaa myös 12 vuotta sitten perustamaansa Sorjat-naiskuoroa, jonka riveissä on myös vuosien saatossa laulanut paljon entisiä tyttökuorolaisia.

Myös kuorolaiset ovat sitä mieltä, että laulamisen lisäksi kaverit ovat kuoroharrastamisessa parasta antia. Venla Saarela on ollut mukana Luritus-kuorossa jo viisi vuotta, Sanni Marttila on mukana samaisessa kuorossa jo kolmatta vuotta. Linnea Perälä ja Venla Syrjämäki ovat aloittaneet kuorossa viime syksynä.

– Kyllä tässä paljon on saanut uusia kavereita, Venla Saarela kiteyttää kaikkien kuorolaisten jakaman ajatuksen.

Samaa mieltä ovat myös syksyllä perustetun Armit-kuoron riveissä laulavat Teresa Luoma, Linnea Yli-Kokkila ja Aliisa Kaari.

– Kiva kun tuli tämä uusi kuoro, johon pääsi mukaan, Aliisa Kaari kiittelee.