Menopelien entisöijä bongailee pelastettavia operaatioita Torista, omalta kylältä ja puskaradiosta

Ylistarolainen Sakari Niemi korjaa, tuunaa ja entisöi vanhoja menopelejä.

Sakari Niemen osaavissa käsissä tulee kuntoon lähes mikä tahansa laite aina ompelukoneista vanhoihin mopoihin.

– Aina on ollut tekniikka lähellä sydäntä. Jo lapsena lelut purettiin aina ja katsottiin, mitä ne sisältää. Sen takia niitä vanhoja pelliautoja ei enää olekaan tallella, Niemi naurahtaa.

Niemi luettelee kunnostamiaan laitteita ja lista tuntuu olevan loputon. Mopot, televisiot, videot, nauhurit, perämoottorit, autot, moottorisahat ja ruohonleikkurit fiksaantuvat Niemen taitavissa käsissä.

– Kai tämä joku sukuvika on. Setää kiinnosti tekniikka ja hänen tekemisiään jo nuorena uteliaana seurasin, Niemi sanoo.

Itseoppinut mies on omien sanojensa mukaan oppinut kantapään kautta ja alkanut jo nuorena tutustua mopojen ja autojen purkauksiin ja korjailuun.

– Siihen aikaan vieläpä heikoilla työkaluilla, Niemi muistelee nuoruuttaan.

Myös autojen maalaamisen taidon mies on itseoppinut. Niemi kertoo 15-vuotiaana rakentaneensa oman auton kahdesta eri autosta ne yhdistämällä.

– Käytin siinä Simca 1000:a ja Opel Rekordia. Siitä tuli kuin formula-auto, sellainen kapearunkoinen, jossa oli ratti keskellä. Veljen kanssa sillä sitten ajeltiin useampi vuosi.

Käsistään kätevä mies ei vierasta mitään teknistä laitetta ja kaikkea on ainakin yritetty kuntoon. Varaosiakin saattaa joutua tekemään itse ja välillä kunnostaminen vaatiikin mieheltä kekseliäisyyttä.

– Viimeksi tein mopoon pakokäyrän lastenvaunujen runkoputkesta, mies kertoo.

– Välillä joutuu itse tekemään monenmoista nippulaa ja nappulaa, kun puuttuu vaikkapa muoviosia. Sitten sitä fiilaa tuntikausia jotain olematonta mutta tärkeää osaa, Niemi selittää.

Nykyajan hienoelektroniikkaa ei Niemen mukaan usein ole tarkoitettukaan korjattavaksi. Niemi kertoo, että myös nykyautojen korjaaminen on haastavaa.

– Turha on itse konepeltiä avata uudessa autossa. Ei ole mittareita, eikä ymmärrystä niiden päälle. Tietokoneet ne selvittäköön, Niemi toteaa.

Niemi kertookin, että ennen tekniikka oli lujaa ja varmaa, tehty käyttöä varten ja pitkäikäiseksi. Sen lisäksi, että laitteet kestivät paremmin, ne pärjäsivät myös huonommissa olosuhteissa.

– Nykyelektroniikka tuo toki hyvää ja uusia mahdollisuuksia, mutta vioittuessaan se tietää aina rahanmenoa ja lisää jätettä.

Niemen veli Jari Niemi on usein projekteissa mukana ja veljekset yhdessä metsästävät uutta ja innostavaa tekemistä. Veljekset ovat myös entisöineet yhdessä viisi autoa museokuntoon.

– Jota muut ei saa kuntoon, niin me kyllä saadaan, Jari Niemi kehaisee pilke silmäkulmassaan.

Niemen viimeaikaisin ja tuorein innostus on vanhojen mopojen korjaaminen. Omien sanojensa mukaan mies kerää ”mopon raatoja”, jotka sitten herättää henkiin säilyttäen kulkupelin kuitenkin mahdollisimman alkuperäisenä.

Pelastettavia operaatioita Niemi bongailee Torista, omalta kylältä ja puskaradion kautta. Mies epäilee, että maakunnasta löytyisi vielä roppakaupalla vanhoja mopoja, joista saisi vielä menopelin tai ainakin varaosia.

– On niitä varmasti ladoissa ihmisissä paljonkin, mutta ei niistä välttämättä ilmoitella, Niemi sanoo.

Eläkkeellä olevalla miehellä kiirettä pitää ja työt eivät lopu, kun intohimo ajaa aina etsimään uusia projekteja.

– Olen harrastukseni uhri ja tämä on mukavaa puuhaa. Aika kuluu ja hieno tunne kun onnistuu jonkun asian korjaamaan. Harrastukset on elämän suola ja pysyy mielikin samalla vireänä.