Tietojenkäsittelyssä on 50 vuodessa edetty reikäkorteista tekoälyyn: "Seuraavaksi tarvitsemamme tekniikka rakennetaan laseihin"

Tekoäly on nyt verkossa jokaisen saatavilla. ChatGPT kirjoittaa kattavan artikkelin muutamien vihjesanojen perusteella ja ratkaisee matemaattisen ongelman tuokiossa. DALL-E luo sanallisen kuvauksen pohjalta valokuvia, joiden aitoutta ei osaa epäillä. Etelä-Pohjanmaalla ICT-alan oma yhdistys TIVIA on ollut alan kehityksessä mukana jo 50 vuotta.

TIVIA Pohjanmaa ry eli entinen Etelä-Pohjanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry on tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisten yhdistys, joka on toiminut 50 vuotta. Vuosikymmeninä toteutetut nimenmuutokset viestivät alan kehityksestä. Reikäkorttiyhdistyksestä lähdettiin ja tekoälyyn on tultu.

– Tietojenkäsittely on kehittynyt tekoälyn aikakauteen ja arki on kietoutunut tietotekniikan ympärille niin tiiviisti, että harva pysähtyy edes miettimään, missä kaikessa sitä tarvitsemme, toteaa yhdistyksen hallituksen jäsen Tapio Hellman. Hellman työskentelee SeAMKin virtuaalilaboratoriossa.

Yhdistyksen tavoite on rakentaa yhteistyöverkostoa alan toimijoiden, erityisesti ammattikorkeakoulujen ja yritysten, kanssa. TIVIA innostaa nuoria työvoimapulasta kärsivälle alalle ja vahvistaa osaamisen kehittymistä alueella.

– Pyrkimyksenä on saada alueen yrityksiä mukaan toimintaan. Järjestämme seminaareja, koulutuksia ja muita tapahtumia, joiden avulla nuoret innostuisivat myös tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn koulutuksista. Näiden alojen asiantuntijoista on erityisen huutava pula tällä hetkellä, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen ja virtuaalitodellisuuden asiantuntija Antti Kuusisto.

Toiminnan ja alan paikalliset vaiheet kootaan valmistumassa olevaan yhdistyksen 50-vuotishistoriikkiin. Siihen liitettyjen vanhojen lehtiartikkeleiden ennusteet teknologian kehityksestä ovat hupaisaa luettavaa. Osittain ICT-alan kehitys on nähty toteutunutta vauhdikkaampana, osin mahdollisuuksia aliarvioiden. Pohjanmaalla alan kehitys oli 1970-luvulta Vaasaan painottuvaa.

– Seinäjoella koettiin 1990-luvulla ICT-alan kasvun pöhinää, kun täällä koottiin Wings-merkkisiä tietokoneita. Koulutusta on Seinäjoella ollut pitkään, mutta paikkoja tarvitaan lisää. SeAMK luopui tietotekniikan insinöörien koulutuksesta osana ammattikorkeakoulujen välisiä profilointitoimia seitsemän vuotta sitten, mutta koulutus aloitettiin onneksi jälleen 2021, kertoo Hellman.

Kyberturvallisuuden riskit tai kryptovaluuttoihin sijoittaminen ovat arkipäivää ja tuovat ICT:n edistysaskeleet ihmisten arkeen. Tieto- ja viestintätekniikassa on edetty tekoälyyn, jota kehitetään nyt vauhdilla.

– Open AI on tuonut verkkoon serverikapasiteetin testausmielessä kaikille avoimen ChatGPT-tekoälyohjelmiston. Sitä on koulutettu vuoteen 2021 ulottuvalla informaatiolla. Tekoäly pystyy jo nyt auttamaan monella tapaa ylivoimaisen tiedonhaun nopeuden ja kattavuuden vuoksi. Se vaikuttaa esimerkiksi opiskeluun, kun tenttitilaisuudet eivät jatkossa voi olla verkkoyhteydessä. Vastaukset kun saa tekoälyltä, Kuusisto sanoo.

Tulevaisuuden tekniikan kehityksen painopisteestä virtuaalitodellisuuden asiantuntijat ovat yhtä mieltä.

–Seuraavaksi tarvitsemamme tekniikka rakennetaan laseihin, puhelinten sijaan, miehet arvioivat.