Suomen Yrittäjien lausunto suomalaisen eläintuotannon tilasta aiheutti kohun – Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät puolustaa ruoantuotantoa

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät korostaa, että kotimainen ruoantuotanto tarvitsee erityisesti tässä ajassa arvostusta.

Suomen Yrittäjät toteaa suomalaisen eläintuotannon olevan kestämättömässä tilassa ja vaatii Suomen metsien hakkuiden rajoittamista. Näin järjestö kirjasi 18.1. antamaansa lausuntoon luonnoksesta kansalliseksi luonnon monimuotoisuusstrategiaksi 2035. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus. Suomen Yrittäjät korjasi lausuntoaan siitä heränneen kohun jälkeen torstaina iltapäivällä.

Alkuperäisessä lausunnossa Suomen Yrittäjät toteaa: ”Strategiassa olisi tärkeää käsitellä kattavasti myös eläintuotannon kestämätöntä nykytilannetta sekä tavoitteita ja keinoja tilanteen parantamiseksi. Tuotantoeläimet ovat eläviä olentoja ja siten osa luontoa. Esimerkiksi tavoitteet lajien uhanalaistumisen ehkäisemisestä eivät ole tarkoituksenmukaisia tilanteissa, joissa eläimillä ei ole mahdollisuutta elää lajityypillistä elämää. Uhanalaisuus hyvissä olosuhteissa tai jopa sukupuutto voi olla parempi vaihtoehto, jos lajin olemassaolo tarkoittaa virikkeetöntä elämää osana tehotuotantoa. Lajien, myös nykyisten "tuotantoeläinten", elinympäristöjen ja elämän olosuhteiden on oltava osa uskottavaa luonnon monimuotoisuusstrategiaa.”

– Pahoittelemme alkuperäisen lausunnon epäonnistuneita sanavalintoja ja ymmärrämme, että se on aiheuttanut keskustelua ja pahaa mieltä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Kyseessä on vuoteen 2035 ulottuvasta kansallisesta luonnon monimuotoisuusstrategiasta, johon ympäristöministeriö on pyytänyt lausuntoja. Lausunnon Luonnon tilan tavoitteet-kohdassa Suomen Yrittäjät toteaa, että luonnon tilan tavoitteista puuttuu nykyisin eläintuotannossa käytettyjen lajien elinolojen ja - ympäristöjen, suojelun ja uhanalaistumiskehityksen käsittely. Osiosta puuttuu myös metsien liian voimakkaiden hakkuiden estäminen.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi toteaa, että lausunto on saanut aikaan runsaasti yhteydenottoja ja palautetta alueen maatalousyrittäjiltä.

– Puhelin on pirissyt koko päivän ja viestejä on asiasta vaihdettu paljon. Ymmärrän hyvin, että alkuperäisen lausunnon sanavalinnat herättivät pahaa mieltä. Itselläni nousi samoja tunteita. Erityisesti meille ruokamaakunnassa tämä on iso ja merkittävä asia. Lausunto oli epäonnistunut ulostulo, jota ei oltu yrittäjien hallituksessa käsitelty. Toivon tietenkin, että jatkossa yhä enemmän järjestön puolella tällaisissa asioissa kuullaan omia alan asiantuntijoitamme ja ollaan tarkempia. Erityisesti tällaisena aikana maataloutta tulee tukea eikä syyllistää, Niemi toteaa.

Etelä-Pohjanmaan yrittäjät irtisanoutuu ajattelusta, jossa ruoantuotanto olisi luontokadon aiheuttaja.

– Meille lähellä tuotettu ja puhdas ruoka on kunnia-asia, ja arvostamme jokaista tuottajaa ja heidän tekemäänsä työtä. Suomessa tehdään vastuullista työtä tuotannossa, tiedän sen itse elintarvikealan yrittäjänä toimittuani. Vastuullisuus näkyy niin eläin- ja kuin kasvipuolen tuotannossa. Vaikka puhutaan tehotuotannosta, niin se ei tarkoita sitä, että eläimet voisivat huonosti vaan päinvastoin. Jokainen tuottaja tekee työtä sen eteen, että hänen tilansa menestyy ja hyvinvoivat eläimet ovat olennainen osa menestystä, toteaa Niemi.

Suomen Yrittäjien lausunnossa on Niemen mukaan myös hyvää.

– Siellä nostetaan esille suomalaisen tuotannon vastuullisuus verrattuna muihin maihin. Tätä me haluamme korostaa. Etelä-Pohjanmaalla ollaan ylpeitä tuottajista ja tuotannosta ja Etelä-Pohjanmaan yrittäjät antavat sille tukensa, Niemi sanoo.