Tänä vuonna luetaan muutoksesta – Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaasteen avulla voi monipuolistaa omia lukutottumuksiaan

Lukuhaaste kannustaa lukemaan vähintään 25 kirjaa vuoden aikana. Kirjojen teemana on tänä vuonna muutos.

Seinäjoen kaupunginkirjaston jo seitsemättä kertaa järjestämän lukuhaasteen teemana on tänä vuonna muutos.

– Muutos on teemana hyvin ajankohtainen ja yksi tapa käsitellä muutosta on lukeminen. Lukeminen tarjoaa myös vertaistukea, Seinäjoen kaupunginkirjaston informaatikko Hanna Kotila taustoittaa teeman valintaa.

Kotila kertoo, että teemaa lähestytään monesta eri näkökulmasta, niin muutoksena ihmisen elämässä kuin ympäröivässä maailmassa. Haastelistalla on kolmekymmentä valittua aihepiiriä, joita saa vapaasti soveltaa omaan elämään tai mielenkiinnon kohteisiin sopivammaksi. Lukuhaaste on periaatteessa suunnattu aikuisille, mutta osallistuminen on ollut suosittua myös perheiden kesken.

– Myös lapset ja nuoret voivat osallistua. Muutos-näkökulmaa voi muuttaa lapselle sopivammaksi, esimerkiksi työpaikan vaihdos voi ollakin koulun vaihdos, Kotila kuvailee.

Vaikka lukuhaaste perustettiin seitsemän vuotta sitten juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä, on sillä tärkeä merkitys myös lukutaidon kannalta.

– Lukutaito on äärimmäisen tärkeä asia niin aikuiselle kuin lapselle. Ja lukeminen vaikuttaa suoraan myös hyvinvointiin, se on rentoutumistapa. Niille, jotka muutoinkin lukevat paljon, tämä lukuhaaste on hyvä keino monipuolistaa omia lukutottumuksiaan, Kotila sanoo. Hän mainitsee, että perheissä, joissa vanhemmat lukevat paljon, todennäköisemmin myös lapset lukevat.

Lukuhaasteen tavoitteena on saada haastevihkoon kaikkiaan 25 merkintää kolmestakymmenestä tarjolla olevasta kohdasta. Yhdellä kirjalla saa kuitattua yhden merkinnän. Lukuaikaa on vuoden 2023 loppuun saakka. Kaikki kirjallisuuden lajit käyvät ja kirjoja voi joko lukea tai kuunnella.

– Teokset voivat olla myös runoja, sarjakuvia tai tietokirjallisuutta. Tästä muutos-aihepiiristä onkin saatavilla erityisen paljon tietokirjoja, Kotila vinkkaa.

Tänä päivänä yhä useampi valitsee lukemisen sijasta äänikirjan. Vaikkei äänikirja varsinaisesti vastaa lukutaidon kehittymiseen tai ylläpitämiseen, ei Kotila näe äänikirjoja mitenkään huonona vaihtoehtona.

– Lukemalla tietysti lukutaito karttuu, mutta kuuntelemallakin saa sen saman kokemuksen ja tiedon. Kun esimerkiksi kuuntelee kirjaa, jossa on erilaisia kohtaloita, empaattisuus ja toisen ymmärtäminen lisääntyy samalla tavalla kuin lukiessa. Itsekin sekä luen että kuuntelen kirjoja, Kotila kertoo.

Viime vuoden lukuhaasteessa täytetyn haastevihkon palautti kirjastolle 71 henkilöä ja lisäksi lukuhaasteen Facebook-ryhmässä haasteen ilmoitti suorittaneeksi 14 henkilöä. Kotila kertoo, että haasteen suorittaneiden lukumäärä on pysynyt vuosien saatossa melko samana, mutta mainitsee myös, ettei tuo luku kerro koko totuutta.

– Moni jättää vihkon palauttamatta. Niitä jaetaan kuitenkin satoja vuoden aikana.

Lukuhaasteen suorittamiseksi tarvittavia haastevihkoja saa kaikista Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteistä ja sen voi myös ladata pdf-muotoisena kirjaston kotisivulta. Haastekohtiin sopivia kirjoja vinkataan kirjaston somessa ja verkkosivuilla, ja niitä on esillä myös pääkirjastossa parin viikon välein vaihtuvassa kirjanäyttelyssä. Haastevihko tulee palauttaa kirjastolle viimeistään 7.1.2024 mennessä.