Maatalousyrittäjyyden suurviikonloppu Seinäjoella – Sarkamessut kiinnostavat ulkomaita myöten

Seinäjoki Areena on täynnä maatilarakentamisen, energian ja metsätalouden ammattilaisia tulevana viikonloppuna. Lehmiä on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa kaksi rotua.

Maaseutuelinkeinon ammattilaistapahtuma Sarkamessut järjestetään tulevana viikonloppuna Seinäjoki Areenassa. Sarkamessut on järjestetty edellisen kerran vuonna 2020.

Messut järjestävän Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:n toimitusjohtaja Anne-Maj Lauri kertoo, että messut ovat herättäneet laajaa kiinnostusta pitkän koronan aiheuttaman tauon jälkeen. Näytteilleasettajia on tulossa hieman yli sata.

– Halli on aivan täynnä ja myös mahdollisia peruutuspaikkoja kysellään nyt kovasti, Lauri kertoo.

Maatilarakentamisen, energian ja metsätalouden ammattilaiset yhteen kokoavassa kaksipäiväisessä tapahtumassa on luvassa näytteilleasettajien lisäksi seminaareja, erilaisia tietoiskuja ja paneelikeskusteluja. Messuilla ensimmäistä kertaa järjestettävässä Maaseudun Tulevaisuuden paneelikeskustelussa pohditaan eri asiantuntijoiden kesken teemaa “Mistä maatalouden rahat ja yrittäjätulo”. Paneelin puheenjohtajana toimii Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Puhumassa messuilla ovat muun muassa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sekä videoyhteyden välityksellä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Lauri kertoo, että Areenan A-hallissa on näytteilleasettajien osastoja ja B-halli on varattu lehmille.

– Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa kaksi rotua. Ayrshiren lisäksi näyttelyssä on nyt myös Holstein.

Lauri ei lähde arvioimaan viikonlopun kävijämäärää, mutta kertoo, että messut ovat herättäneet laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten.

– Ryhmälippuja on mennyt paljon ympäri Suomen ja tiedän, että ulkomailtakin on varattu lentoja Suomeen messuja varten, Lauri kertoo. Hän ei nosta ensisijaisen tärkeäksi asiaksi kävijäennustetta, vaan sen, että messut ovat oivallinen tapa ammattilaisten ja kävijöiden kohtaamiseen.

– Tärkein pointti on se, että kaikki saa messuilta sen mitä tulee hakemaan.

Sarkamessut järjestetään Seinäjoki Areenassa perjantaina ja lauantaina 27.–28.1. Tapahtuma on maksullinen.