Antti Järvelle maanpuolustustahto tulee isän ja paapan perintönä: "Suomella on kokoonsa nähden hurja kyky puolustautua"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylensi seinäjokelaisen Järven itsenäisyyspäivänä reservin kapteeniksi.

Seinäjoen lukiossa matematiikan opettajana työskentelevälle Antti Järvelle voidaan sanoa maanpuolustustahdon tulleen todellakin veren perintönä. Hänen paappansa työskenteli Kauhavalla Ilmasotakoululla ja tästä syystä Järven isä asui osan lapsuuttaan kasarmilla.

– Isä ja hänen veljensä valitsivat niinikään armeijauran. Isä työskenteli muun muassa Haminassa Reserviupseerikoulussa kouluttajana ja lopulta Ilmajoella lääkintävarikon päällikkönä. Leikkisästi sanottuna olen kasvanut aitojen sisäpuolella. Vaikka paikka oli pieni, vastasi se kuitenkin koko Suomen armeijan lääkintätarpeista ja sen takia paikalla kävi isojakin herroja. Ikäänkuin kasvoin maanpuolustushenkeen, Antti Järvi kertoo.

Järvi sanoo käyneensä ammatinavalinnassa itsensä kanssa kovan painin.

Palvelin reilun vuoden joukkueenjohtajana Libanonissa.

– Koko lapsuuteni ajattelin, että työni tulee olemaan armeijassa. Ehdin kuitenkin opiskella matematiikkaa ennen varusmiespalvelusta ja se vei ammatinvalinnassa voiton. Hain kyllä kadettikouluun, pääsin sinne ja ilmoitin tulevanikin, mutta peruin sen sitten kuitenkin. Siihen aikaan, -90-luvun alussa, puolustusmäärärahoja leikattiin kovasti, eikä puolustusvoimat näyttänyt oikein hyvältä työnantajalta. Sen verran asia jäi kuitenkin kaivelemaan, että hakeuduin vuosituhannen vaihteessa YK-joukkoihin ja palvelin reilun vuoden joukkueenjohtajana Libanonissa, sekä tulevien rauhanturvaajien kouluttajana Niinisalossa. Sitten tuli perheenlisäystä, eikä ole iljennyt enää lähteä maailmalle, Järvi naurahtaa.

Joulukuinen ylennys ei tullut Järvelle aivan yllätyksenä. Vaikka hän ei ole aktiivisesti osallistunut vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön, hän on saanut laajan koulutuksen kertausharjoitusten kautta ja muun muassa vetänyt Seinäjoen lukiossa projektiviikon kurssia, jonka aikana on käyty tutustumassa Niinisalossa ja Kauhavalla varusmieselämään.

– Kurssit on toteutettu yhdessä MPK:n, eli maanpuolustuskoulutuksen kanssa.

Kun Antti Järvi oli viime syksynä jälleen kerran kertausharjoituksissa Parolassa, hänelle kerrottiin, että Pohjanmaan alueelle tullaan esittämään hänen ylentämistään kapteeniksi.

– Ylentäminen edellyttää, että pitää olla olemassa paikka ja organisaatio, jonne mahdollisen sodan aikana sijoitetaan. Esimerkiksi luutnantin tasoisia tehtäviä ei voi hoitaa kapteenin natsoilla.

Antti Järvi seuraa tiiviisti maailman tapahtumia. Ukrainan sota ei huolestuta häntä Suomen näkökulmasta.

– Suomella on kokoonsa nähden hurja kyky puolustautua. Minua ei murehduta, mitä itse joutuisin tekemään mahdollisen sodan aikana, mutta sitä mietin, minne omat armeijan käyneet poikani joutuisivat taistelemaan.