Heli Lahti luotsaa kaupunginorkesteria kohti erilaisia avauksia: "Ei ole olemassa vain huonoa tai hyvää musiikkia, kaikkea voi sekoittaa keskenään"

Tammikuussa Seinäjoen kaupunginorkesterin intendenttinä aloittanut Heli Lahti sanoo, että vaikka orkesterin perustehtävä on pysyä klassisen musiikin parissa, on näkyvyyttä saatava lisää.

Heli Lahti aloitti vuodenvaihteessa Seinäjoen kaupunginorkesterin (SKOR) intendenttinä. Täysin uuteen pestiin Lahti ei hypännyt, sillä hän on tehnyt intendentin sijaisuutta jo lokakuusta alkaen.

– Olen ollut jo viime vuoden puolella mukana suunnittelemassa ja sopimassa kevään konsertteja, joten voisi sanoa, että tämä on tällainen pehmeä lasku.

Lahti kertoo, ettei orkesterin perusarkeen ole suuria muutoksia kevään aikana tulossa, mutta pidemmällä tähtäimellä toimintaa tarvitsee kuitenkin myös uudistaa.

– Olemme edelleen kamariorkesteri ja halutaan siitä pitää kiinni, mutta fakta on, että pitää saada myös lisää väkeä konsertteihin. Meidän pitää lisätä tunnettuutta ja näkyvyyttä ja se onnistuu erilaisilla avauksilla, Lahti sanoo.

Erilaisilla avauksilla Lahti tarkoittaa ohjelmiston monipuolisuutta, esimerkiksi erilaisten tyylilajien nostamista perinteisen klassisen musiikin rinnalle. Yksi keino lisätä tunnettuutta, on lisätä sitä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Klassinen musiikki on sellaisenaan nykynuorelle edelleen melko vieras käsite.

– Me yritetään löytää uudenlaisia kärkiä yhdistämällä erilaisia genrejä klassiseen musiikkiin. Ei ole olemassa vain huonoa tai hyvää musiikkia, kaikkea voi sekoittaa keskenään, Lahti painottaa.

Kaupunginorkesterin kevään ohjelmistossa onkin otettu erityisen hyvin myös lapset ja nuoret huomioon. Mikään uusi juttu ei lasten ja nuorten huomioiminen ole, sillä orkesteri on jo perinteisesti järjestänyt yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kanssa 6.-luokkalaisille Kulttuurimatka-konsertteja ja kiertänyt ahkerasti myös kouluissa ja päiväkodeissa koko maakunnan alueella esiintymässä.

Tänä keväänä kaupungin 6.-luokkalaiset pääsevät nauttimaan kaupunginorkesterin soinnuista yhdessä pop-kanteletar Ida Elinan kanssa elokuvamusiikista koostuvassa Songs After Midnight -konsertissa. Alueen lapset kokevat Musapatti -kiertueen yhdessä lastenmusiikkiyhtye Mimmien kanssa. Toukokuussa SKOR järjestää yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurituottajaopiskelijoiden kanssa PopSKOR – Play! -konsertin, joka yhdistää klassiseen musiikkiin pelimusiikkia.

– Tämä konsertti kiertää kouluilla ja lisäksi toukokuussa järjestetään yksi kokoava konsertti, jossa nuorison lisäksi myös varttuneempi vakiyleisömme pääsee sen kuulemaan, Lahti kertoo.

Lahti mainitsee erilaisten kiertueiden olevan olennainen osa kaupunginorkesterin toimintaa. Intendentin työtehtävät riippuvat pitkälti työpaikasta, mutta Lahti kuvailee, että käytännössä hänelläkin on kädet savessa.

– Vastuullani on orkesteritoiminnan hallinnollinen puoli ja lisäksi olen mukana taiteellisessa suunnittelussa. Neuvottelen ja teen sopimukset solistien kanssa, laadin lehdistötiedotteet, hoidan rekrytointia, ylläpidän erilaisia yhteistyökuvioita ja kuljetan vierailijoita konserttipäivinä. Ihan tällaisia arkipäivän töitä, Lahti naurahtaa tehtäviä luetellessaan.

Seinäjoen kaupunginorkesteri toimii yhdistyspohjalta. Se antaa taiteellista vapautta, mutta tuo osaltaan myös epävarmuutta jatkuvuudesta. Tukea yhdistys saa sekä Seinäjoen kaupungilta ja valtiolta.

– Seinäjoella ymmärretään oman kaupunginorkesterin merkitys ja toimintamme tuntuu turvatulta, mutta tietysti tulevaisuus aina pelottaa. Jos joku sanoo, että rahaa on riittävästi, se huijaa. Raha pyörittää maailmaa ja koko ajan on mietittävä, mistä sitä saa lisää, Lahti sanoo.