Viherseinä virkistää mieltä, on ilo silmälle ja puhdistaa ilmaa tehokkaasti

Seinäjoen Seurakunnalla on ollut viherseiniä kymmenkunta vuotta. Niihin on ihastuttu ikihyviksi.

Kun Nurmon keskustan seurakuntakodin suureen saliin astuu, silmät pistävät välittömästi merkille vihreän seinän. Pimeän talven keskellä sen vehreys ja elinvoimaisuus virkistää mieltä välittömästi.

– Meille esiteltiin näitä viherseiniä kymmenkunta vuotta sitten ja päätimme hankkia niitä leirikeskuksiin. Honkiniemi oli ensimmäinen paikka, johon tällainen seinä tuli, Seinäjoen seurakunnan puistopäälikkö Esko Karttunen kertoo. Tänne Nurmoon seinä on siirretty aikoinaan Hyllykallion seurakuntakodin remontin alta. Täällä siihen on tykästytty valtavasti, Karttunen jatkaa.

Seinäjoen seurakunnan viherseinät omistaa jyväskyläläinen Naava, joka rakentaa ne, vuokraa ne ja hoitosopimuksen mukaan käy hoitamassa niitä noin kuuden viikon välein. Asiakkaan tehtävä on nauttia siitä ilosta, jonka elävä kasvi huoneeseen antaa.

Se virkistää ja stimuloi myös mieltä.

Yksinkertaisesti sanottuna viherseinän tehtävä on puhdistaa ja kostuttaa huoneilmaa. Seinäjoen seurakunnalla olevat viherseinät ovat 2 metriä leveitä ja saman verran korkeita. Puistopäälikkö Karttunen osaa kertoa nopeasti, mitä kasveja seinässä on käytetty.

– Siinä on perus traakkipuuta ja juovatraakkipuuta. Kasvi tunnetaan myös nimellä lohikäärmepuu. Lisäksi siinä on araliaa, varjovehkaa ja kultaköynnöstä. Naavalla on kasviluettelo, josta asiakas saa valita, mitä kasveja seinään laitetaan. Meidän seinissämme on sellaisia kasveja, jotka eivät tarvitse suoraa luonnonvaloa, vaan sietävät myös niukkaa hajavaloa. Seinän yläosassa on kiinteänä kasvivalot, jotka toimivat älytekniikalla.

Viherseiniä kehittävältä Naavalta kerrotaan, että 98 prosenttia kasvien ilmanpuhdistuksesta tapahtuu lehtien sijaan niiden juurissa. Viherseinässä kasvit kasvavat mullan sijaan kasvialustassa, joka on ihanteellinen kasvien juuriston ilman epäpuhtauksia hajottavien mikrobien toiminnalle. Seinässä toimii koko ajan älyteknologilalla hallittava ilmakierto.

– Hyödynnämme kasvien mikrobeja samalla tavalla kuin jätevedenpuhdistamoissa puhdistetaan vettä. Seinä puhdistaa 57 prosenttia sisäilman kemikaaleista yhden ilmakierron aikana.

Tutkimusten mukaan viherseinä vähentää stressiä ja parantaa kognitiivista suorituskykyä. Esko Karttusen mukaan Seinäjoen seurakunnan ykkösprioriteetti seinän hankintaan oli sen ilmaa virkistävä vaikutus.

– Sen lisäksi, että se puhdistaa ja kosteuttaa ilmaa, se virkistää ja stimuloi myös mieltä. Se antaa iloa koko huonetilaan.