Talvisodan aikana helmikuun 3. päivänä viholliskonelaivue kylvi Seinäjoella tuhoa 160 pommin voimalla. Kaikkiaan 13 ihmistä menetti rautatien varressa sijainneessa sirpalesuojassa henkensä. Seinäjoen pommituksen muistotilaisuus järjestetään viikon kuluttua perjantaina.
Seinäjoen pommituksen muistotilaisuus on järjestetty tapahtuman vuosipäivänä vuodesta 2005. Järjestäjinä toimivat Seinäjoen seudun kaatuneitten omaiset ry ja Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry. Yleisölle avoimeen tilaisuuteen kokoonnutaan Katkennut taival- muistomerkin äärelle, hotelli Alman pihapiiriin, perjantaina 3. helmikuuta kello 12.
– Toivomme, että yleisö on paikalla hyvissä ajoin, sillä tilaisuuden alussa hiljennytään kuulemaan Lakeuden Ristin kellojen soittoa. Ohjelmassa on kukkaseppeleiden lasku ja puhe. Lopuksi laulamme virren menehtyneiden muistoa kunnioittaen. On kunnia-asia olla järjestämässä tätä tapahtumaa, sanoo Timo Fors Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksestä.
Tässä ajassa sotaan liittyvien tapahtumien esiin nostamista valtakunnallisella ja paikallisella tasolla Seinäjoen seudun kaatuneitten omaiset ry:n sihteeri Kaisu Saavalainen pitää erityisen tärkeänä.
– Pysähtymällä sodan tapahtumien äärelle muistetaan sen eläneiden kokemaa kärsimystä ja sodan jälkeen maamme rakentaneiden sukupolvien työtä. Sotavuosien nuoret ovat niitä, jotka hyvinvoinnin meille seuraavina vuosikymmeninä rakensivat. On todella hienoa, että Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen kautta nuoremmat polvet vievät jatkossa näitä muistoja eteenpäin, hän pohtii.
Seinäjoen seudun kaatuneitten omaiset ry on edelleen toimiva yhdistys, vaikka jäsenten keski-ikä on 80 vuoden tietämissä ja toiminta on hiipumassa.
– Vielä osallistumme muistojuhlaan, niin kauan kuin jaksamme. Päävastuu järjestelyistä on jo vuosi sitten siirtynyt Perinneyhdistykselle, mainitsee Saavalainen.
Ilmapuolustusalueen sotapäiväkirjaan on merkitty tarkkailuasemien havaintoja pommituksen päivänä. Ensimmäinen havainto viholliskoneista oli kello 12.25 lounaassa, 24 konetta. Kello 13.30 ilmavalvojat kirjasivat havainnon lännessä, 25 konetta. Kello 13.33 hälytyssireenit varoittivat vaarasta. Kauppalan ylitse lensi 27 Iljusin DB-3 pommikonetta ja ensimmäiset pommit räjähtivät kello 13.40.
Minkäänlaisia ilmatorjuntatykkejä ei ollut, vaan puolustus oli ilmatorjuntakonekiväärin varassa. Pommituksessa vaurioitui 36 rakennusta. Koneiden kuljettamassa tuhovoimassa oli edellytykset paljon suurempaankin hävitykseen, mutta vihollisen virhearvio pelasti paljon.
– Idän suunnasta hyökänneet koneet pudottivat pomminsa hieman myöhässä, ja sen ansiosta kohteena ollut rautatie ja asema säilyivät lähes vahingoittumattomina, Fors kertoo.
Pommituksessa kaikkiaan 13 ihmistä menetti henkensä, lisäksi 14 ihmistä loukkaantui. Rautatien varressa junaa odottaneet matkustajat olivat paenneet hälytyksen tultua Ruukintien varrella olleeseen sirpalesuojaan. Kaikki pommituksessa menehtyneet olivat tässä täysin tuhoutuneessa suojassa. Sen paikalle pystytettiin Katkennut taival -muistomerkki vuonna 2005.