Muotisuunnittelijan nurmolaisuus on Keski-Euroopassa eksoottista – Kansainvälistä mainetta niittänyt VAIN suunnittelee seuraavaksi Seinäjoki-tuotteille grafiikat

Jimi Särmö ja Roope Reinola pyörittävät maailmallakin noteerattua vaatemerkkiä. Debyyttimallisto julkaistiin tammikuussa, mutta kansainvälinen näkyvyys saavutettiin jo aikaisemmin.

Seinäjokelaislähtöisten Jimi Särmön ja Roope Reinolan perustama vaatebrändi VAIN esitteli pari viikkoa sitten NU-RMO-nimeä kantavan debyyttimallistonsa maailman suurimmassa miesten muotia esittelevässä tapahtumassa Pitti Uomossa Italian Firenzessä.

Taiteilijanimellä Jimi Vain suunnitteleva Särmö kertoo ensimmäisen malliston olevan osaltaan kunnianosoitus hänen juurilleen, mutta mallisto kertoo myös siitä, millaista on ollut elää 2000-luvun alun Nurmossa erilaisten musiikkimaailman alakulttuurien vallitessa. Inspiraatiota mallisto on saanut erityisesti nu-metal musiikkigenrestä, joka leikittelee myös malliston NU-RMO-nimessä. Särmö on ylpeä nurmolaisuudestaan ja kertookin aina maailmalla tarkentavansa kotipaikkakunnakseen Seinäjoen sijaan Nurmon.

– Italiassakin useampi tuli näytöksen jälkeen kyselemään, että mitä Nurmo tarkoittaa. Yleisesti ottaen nurmolaisuus ja suomalaisuus on eksoottista ja se herättää paljon mielenkiintoa myös Keski-Euroopassa. Se tuntuu olevan tosi mielenkiintoista, että näin pienestä maasta ja pienestä paikasta, josta ihmiset eivät ole kuulleetkaan, voi ponnahtaa maailmalle, Särmö kertoo.

Vaikka VAIN on vasta esitellyt debyyttimallistonsa, on se ehtinyt niittämään jo kansainvälistä mainetta. Debyytti-liitteestä huolimatta kyseessä ei ole brändin ensimmäinen mallisto. Ensimmäinen Astigmatism-mallisto julkaistiin keväällä 2022 ja marraskuussa 2022 julkaistiin mallisto yhteistyössä McDonalds´in kanssa.

– Ensimmäinen mallisto oli ns. Capsule-mallisto, siinä on vähemmän tuotteita. Mäkkärin mallisto on ensimmäinen runwayllä esitelty mallisto, mutta siinä kyse oli yhteistyöstä. NU-RMO on mallistoista ensimmäinen kokonainen ja täysin itsenäinen mallisto ja se on lanseerattu muotitapahtumassa, joten siksi vasta tästä uusimmasta puhutaan debyyttinä, Reinola selventää.

McDonald´sin mallisto tehtiin pikaruokaketjun kierrätetyistä työvaatteista ja se saavutti nopeasti suurta suosiota ja kansainvälistä näkyvyyttä.

– VAINista on tehty jo noin 300 media-artikkelia. Vastaanotto on ollut tosi positiivista sekä kotimaassa että kansainvälisesti, Reinola kertoo ja lisää, että kansainvälinen näkyvyys tuli ensin ja vasta hiljattain brändi on alettu noteeraamaan myös Suomessa.

VAINin tarina alkaa Särmön itsenäisestä taideprojektista. Jo nuoresta saakka piirtänyt ja maalannut sekä grafiikoita ja kustomointeja tehnyt Särmö sai alkuvuodesta 2019 idean kustomoida Jordan 1 -lenkkarit. Hän julkaisi niistä kuvan Instagramissa ja tuon kuvan näki myös amerikkalainen rap-artisti Playboi Carti. Artisti otti Särmöön yhteyttä tilatakseen myös itselleen Särmön kustomoimat lenkkarit ja tuon jälkeen Särmö on asustanut myös muita maailmantähtiä.

Teini-ikäisinä ystävystyneet Särmö ja Reinola ajautuivat molemmat armeijan jälkeen Helsinkiin vuosien 2019–2020 aikana. Reinola teki aikaisemmin päätyökseen valokuvausta osallistuen myös Särmön itsenäisiin vaateprojekteihin kuvaajan roolissa. Kun Särmön tuotteet alkoivat saada kansainvälistä näkyvyyttä, alkoi parivaljakolla toden teolla kyteä ajatus yhteisestä vaatemerkistä.

– Teimme yhteistyötä koko ajan enemmän ja enemmän ja pari vuotta sitten tajuttiin, että nyt dropataan muut hommat ja keskitytään tähän, Reinola kertoo.

VAIN perustettiin vuonna 2021. Reinola toimii vaatemerkin toimitusjohtajana hoitaen myös valokuvauksia. Särmö keskittyy suunnitteluun.

Särmö ja Reinola aloittivat tammikuussa yhteistyön Seinäjoen kaupungin kanssa. Yhteistyön myötä VAIN suunnittelee kaupungille neljä erilaista grafiikkaa, joita kaupunki käyttää Seinäjoki-tuotteissaan.

– Grafiikat suunnitellaan helmikuun aikana ja sen jälkeen mietitään kaupungin kanssa niiden tuotteistus. Yhtenä grafiikkana tulee olemaan ainakin asennetekstejä t-paitoihin. Tuotteet tulevat todennäköisesti olemaan vaatteiden lisäksi ainakin vihkoa ja vesipulloa, Reinola miettii. Hän arvelee uusien Seinäjoki-tuotteiden olevan valmiita toukokuuhun mennessä.

Yhteistyö kaupungin kanssa pitää sisällään myös miesten kuulumisia seuraavia päivityksiä Seinäjoen kaupungin Instagram-tilillä noin kerran kuukaudessa koko kevään ajan.

– On se hienoa, kun tarjoutui mahdollisuus yhteistyöhön oman vanhan kotikaupungin kanssa. Seinäjoen puolesta yhteistyötä on ehdotettu jo aikaisemminkin, mutta vasta nyt ajankohta oli meidän osalta siihen sopiva, Särmö kertoo.

Sekä Reinola että Särmö sanovat kaipaavansa Seinäjoelta erityisesti perheitään ja ystäviään. He vierailevat Seinäjoella aina tilaisuuden tullen.

– Aina kun tulen, teen kierroksen tutuissa paikoissa ja esimerkiksi painijapatsasta täytyy käydä katsomassa. Miljöönä täällä on paljon muistoja ja rakkaita hetkiä, Särmö mainitsee.

– Seinäjoella on kaikki vähän seesteisempää. Helsingissä asioita katsoo Helsinki-kuplan läpi, mutta Seinäjoella ollessa myös Helsingin pystyy näkemään ulkopuolisin silmin. Se antaa asioihin aina vähän uutta perspektiiviä, Reinola kuvailee.

Sormet ristissä ei jäädä istuskelemaan myöskään juuri lanseeratun NU-RMO-malliston ja kaupungin tilaamien grafiikoiden jälkeen. Muotimaailma on hektinen ja uusi mallisto on lanseerattava puolen vuoden sykleissä.

– Seuraava mallisto julkaistaan elokuussa ja olen jo aloittanut sen suunnittelun. Pian avataan myös popup-myymälä Helsingissä, jossa NU-RMO-mallisto on esillä ja tuotteita myynnissä. Myös yksi näytös on tämän malliston tiimoilta vielä luvassa. Paljon on tulossa seuraavan puolen vuoden aikana uusia juttuja, Särmö kertoo.