Autismikirjon tukiasuntopulaan luvassa helpotusta – Autismisäätiön uusi asumisyksikkö avaa ovensa Seinäjoella helmikuussa

Autismisäätiön uusi asumisyksikkö tarjoaa työpaikan noin 20:lle henkilölle.

Heli Myllymäki ja Kirsi-Maria Koskela istahtavat tyytyväisinä uudelta tuoksuvan oleskelutilan uusille sohville. Autismisäätiön Seinäjoella työskentelevät yksikön johtajat kertovat, että Kultavuoreen rakentunut uusi ryhmäkoti Moreeni tarjoaa koteja ihmisille, joille autismikirjo asettaa haasteita selvitä arjesta täysin itsenäisesti. Moreeni rakennettiin viereisellä tontilla olevan, seitsemän vuotta toimineen, Kultavuori-nimisen ryhmäkodin välittömään läheisyyteen.

Moreenissa ja Kultavuoressa on koteja ja asumispalveluja sekä heille, jotka tarvitsevat tukea ympäri vuorokauden että heille, jotka pärjäävät pienemmällä tuella.

– Moreenissa on 12 ympärivuorokautisen tuen asuntoa ja 8 tukiasuntoa. Kultavuoressa on puolestaan 8 ympärivuorokautisen tuen asuntoa ja niin ikään 16 tukiasuntoa, Myllymäki ja Koskela selvittävät.

Uusi asumisyksikkö tarjoaa helpotusta valtakunnalliseen autismikirjon tukiasuntopulaan.

– Meille on ollut koko ajan jonoa. Uusi yksikkö tulee todelliseen tarpeeseen, Heli Myllymäki toteaa.

– Asiakkaita meille tulee neljältä hyvinvoitialueelta. Olemme tavanneet asunnon tarvitsijoita ja arvioineet, kenelle heistä juuri tämä meidän asumisyksikkömme olisi sopiva, Kirsi-Maria Koskela jatkaa.

Naiset kertovat hyvillään, että asumisyksikkö Kultavuoren toiminnan myötä on ansaittu luottamus, joka kantaa hedelmää sekä asiakkaiden lukumäärässä että henkilökunnan pysyvyydessä.

– Pelkomme työvoimapulasta rekrytoinnin yhteydessä oli aivan turhaa. Meille oli yli 70 hakijaa, joista ensivaiheessa työllistämme 18. Tarve näyttää, kuinka monta työntekijää lopulta tarvitsemme. Työhaastattelussa moni sanoi, että on kuullut meistä hyvää.

Rakennus Karhu rakensi uuden Moreeni-kiinteistön. Sen omistaa turkulainen EQtoimitilat. Autismisäätiö on tiloissa pitkäaikaisena vuokralaisena. Toiminnan rahoitus tulee sekä asukkailta että hyvinvointialueelta.

– Hyvinvoitialue maksaa palvelun Autismisäätiölle ja asiakas maksaa vuokran ja omat henkilökohtaiset menonsa, Heli Myllymäki selvittää.

Uuden asumisyksikön perustaminen lisää työpaikkoja myös Lakeuden ohjaus- ja valmennuspalveluille, jota Kirsi-Maria Koskela luotsaa.

Autismi on neurobiologinen häiriö tai piirteiden joukko, jonka syntysyytä ei tiedetä. Autismikirjon sateenvarjon alle kuuluu monenlaisia ihmisiä, joille kaikille kuuluu oikeus hyvään elämään.