Teatteri Peilin versio Perhe-näytelmästä nostaa keskiöön alkoholismin lisäksi myös äidin läheisriippuvuuden

Teatteri Peilin Perhe-näytelmä esitetään Seinäjoen nuorisokeskuksella kymmenen kertaa helmikuun aikana.

Seinäjokelainen Teatteri Peili tuo lauantaina 4.2. ensi-iltaan Claes Anderssonin kirjoittaman Perhe-näytelmän. Näytelmän keskiössä on nimensä mukaisesti perhe; isä, äiti ja kolme lasta. Yhtenä perheenjäsenenä esiintyy myös alkoholi.

Teatteri Peilin puheenjohtaja Leena Autio kertoo, että näytelmä pohjautuu lähtökohtaisesti alkoholismiin, mutta tarina kuvaa monimuotoisemmin sitä, miten alkoholismista kärsivässä perheessä jokainen perheenjäsen oireilee omalla tavallaan.

– Esimerkiksi perheen äidin vahvan läheisriippuvuuden olemme halunneet nostaa isona esille, Autio kertoo. Hän toivoo näytelmän herättävän katsojassakin vahvoja ajatuksia.

– Alkoholismi koskettaa monia joko välillisesti tai suoraan. Näytelmä auttaa näkemään mitä alkoholismi perheissä tekee ja se voi jopa tarvittaessa saada hakemaan apua ongelmiin, Autio miettii.

Teatteri Peili toimii Seinäjoen kansalaisopiston alaisuudessa. Harrastajateatteri on perustettu virallisesti helmikuussa 2019, mutta kipinä teatterin syntyyn saatiin jo pari vuotta aikaisemmin.

– Teimme vuonna 2017 yhden projektin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi, mutta virallisesti olemme toimineet vuodesta 2019, Autio kertoo.

Teatteri Peili on ikään kuin näytelmäharrastajien jatkoryhmä.

– Ryhmään otetaan vain näyttelijöitä, joilla on jo jotain kokemusta näyttelemisestä. Alkeet on siis hyvä olla hallussa, Autio kuvailee.

Ryhmään kuuluu tällä hetkellä parikymmentä näyttelijää. Nyt ensi-iltaan tulevassa Perhe-näytelmässä lavalla heistä on vain kahdeksan, muut toimivat vaikuttaen näytelmän taustaryhmässä.

Näytelmää on harjoiteltu aktiivisesti marraskuusta alkaen, mutta aivan ensimmäiset harjoitukset olivat jo yli vuosi sitten.

– Silloin oli edelleen koronaa paljon ja joitakin rajoituksiakin. Teimme tuolloin vuoden vaihteessa radikaalin päätöksen, että laitetaan näytelmä tauolle ja palataan asiaan myöhemmin, Autio kertoo.

Autio kuvailee, että hänen tehtävänsä näytelmäryhmän johtajana on pitää lankoja käsissään, mutta kaikkien Teatteri Peilin näytelmien ohjaamisesta vastaa pitkän linjan teatteriammattilainen Eija-Irmeli Lahti.

Lahti on ohjannut myös nyt ensi-iltansa saavan Perhe-näytelmän. Näytelmää esitetään Seinäjoen nuorisokeskuksella yhteensä 10 kertaa helmikuun aikana.