Kolumni | Se pyörii sittenkin

Hyvinvointialue aloitti vuoden vaihteessa toimintansa. Vastoin median ja opposition ruokkimaa näkemystä, kansa sai tarvitsemansa sote ja pelastuspalvelunsa, vieläpä ilman mitään katkoksia tai muita ongelmia.

Työntekijätkin ovat saaneet palkkansa ajallaan, vaikka senkin piti mennä päin prinkkalaa. Aloitukseen voi siis olla tyytyväinen.

Päättäjänä viime vuosi meni lähinnä strategioiden parissa ja johtavia virkamiehiä valitessa. Sen lisäksi kouluttauduttiin eri palvelutuotannon keskeisiin asioihin. Väliin mahtui myös poliittista vääntöä asiasta, jos toisesta.

Alkuvaiheen sapelien kalistelusta valtuustossa on selvästi päästy eteenpäin ja kokouksissa on siirrytty äänestelyvaiheesta rakentavampaan päätöksentekoon.

Kuntapolitiikan puolella kaupungin viranhaltijat ja päättäjät ovat tyytyväisiä ison toimialan eli soten jäädessä pois. Seinäjoellakin sairaanhoitopiirin viimeinen lasku on jo tiedossa. Kuntapäättäjien yöunia pilannut budjetin ylittäjä on poistunut.

Kansalaiselle strategiat yms. kokoustelut tuntuvat etäisiltä jonottaessa lääkärille. Monen jonottajan mielestä kehitystä parempaan olisikin saatava aikaan. Halutaan lyhemmät jonot ja nopea hoito.

Kaikkien kannalta onkin edullisempaa, jos sairaus löydetään ajoissa. Sen hoitaminen on halvempaa, kuin pitkälle edenneen. Myös paraneminen on todennäköisempää.

Kaikkeen tekemiseen hyvinvointialueella pitää saada positiivinen vire. Tehokkuuden ja laadun maksimoimiseksi pitäisi jokaisen ammattilaisen saada keskittyä koulutustaan vastaaviin työtehtäviin, eikä tehdä muiden ammattiryhmien tehtäviä.

Ei ole järkevää että lääkäri tekee sihteerin tehtäviä tai sairaanhoitaja hoitaa jätehuoltoa vaikka talossa olisi laitoshuolto paikalla.

Päättäjänä pyrinkin aina pohtimaan asioita juuri siitä näkökulmasta miten ne näyttäytyvät palvelun käyttäjälle. Nopea, oikea-aikainen hoito kuormittaa vähemmän sairaalan käytäviä ja on inhimillistä. Tämä mielessä jatketaan hyvinvointialueen kehittämistä.

Keskustan listalla oli pitkään yhden eduskuntavaaliehdokkaan aukko. Pelastus löytyikin yllättävän läheltä: pitkän linjan kuntapäättäjä Jouko Peltonen. Nurmolaisiin on voinutkin aina luottaa, kun on tiukka paikka.

Nurmo on kasvanut 15 000 asukkaan kehittyväksi alueeksi, jopa Lapuaa suuremmaksi. Nurmoosta on hyvä ponnistaa eteenpäin!

Täyden ja laadukkaankin listan ansiosta on odotettavissa, että Keskustalle tulee hyvä tulos Vaasan vaalipiirissä.

Kirjoittaja on Seinäjoen kh 1.vpj ja hyvinvointialueen valtuutettu