Kauhavalainen Senja Rissanen jakaa puukko-oppejaan myös eteenpäin: "Opettaminen on paitsi kivaa myös hyödyllistä"

Senja Rissaselle käsityöt merkitsevät paitsi työtä myös vapaa-aikaa. Puukkojen lisäksi Rissasen käsissä syntyvät niin kakut kuin villavaatteetkin.

Senja Rissanen muutti kevättalvella vuonna 2016 Kuopiosta suoraan koulun penkiltä työn perässä Kauhavalle. Hän aloitti tuolloin työnsä Iisakki Järvenpään puukkotehtaalla. Tätä nykyä Rissanen vastaa puukkotehtaalla kaikista tuppien valmistuksen työvaiheista; aina nahan leikkaamisesta ja muotoilusta, koristeluihin ja viimeistelyyn asti.

Rissanen harjoittaa ammattiaan koru- ja metallimuotoilijan koulutuksella. Se ei kuitenkaan ole hänen ainoa ammattinsa.

– Olen suorittanut myös leipuri-kondiittorin tutkinnon aikoinaan lukion ohessa, Rissanen kertoo. Tätä nykyä leipominen on kuitenkin Rissaselle yksi harrastus muiden käsityöharrastusten rinnalla.

Puukkojen valmistus ei rajoitu ainoastaan työaikaan. Rissanen on vetänyt jo muutaman vuoden ajan Järviseudun kansalaisopiston puukko- ja tuppikursseja Kauhavalla, Iisakki Järvenpään tehtaan tiloissa. Kursseja järjestetään kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä.

– Nämä ovat viikonlopun kestäviä lyhytkursseja. Puukkokurssi ja tuppikurssi ovat molemmat omat kurssinsa, mutta useimmat osallistuvat molemmille kursseille. Ensin puukkokurssilla tehdään puukko ja sitten tuppikurssilla tuppi. Puukot teemme tällä kurssilla valmisterästä, Rissanen kertoo ja kuvailee opettamisen antavan paljon.

– Opettaminen on paitsi kivaa myös hyödyllistä. Sellainen win-win -tilanne. Todella ihana nähdä sitä tekemisen iloa, kuinka innoissaan ihmiset ovat kun ne oppivat ja huomaavat osaavansa, Rissanen kuvailee.

Rissanen on opetustyön innoittamana aloittanut myös pedagogiset opinnot, joita hän suorittaa päivätyönsä ohella.

– Olen suorittanut opinnoistani nyt perusteet. Aloitin opinnot, että voin tehdä nykyistä opetustyötä pätevämmin, mutta mitään sen suurempia suunnitelmia minulla ei niiden myötä tulevaisuuden suhteen ole, Rissanen kertoo.

Vaikka työ ja puukkokurssit vievät paljon aikaa ja energiaa, ovat käsityöt niin lähellä sydäntä, että Rissanen tekee niitä monipuolisesti myös vapaa-aikanaan. Hän sanookin käsityöharrastamisen olevan niin laaja aihe, että jokaiselle löytyy varmasti jotain.

– Harrastan askartelua, leipomista, neulomista ja virkkaamista. Erityisesti neulon villavaatteita. Tykkään tehdä myös koruja lahjaksi. Keramiikka, savityöt ja viherkasvit️ ovat myös asioita, joihin palaan aina uudelleen. Tykkään väkerrellä kaikkea ja minulla on vaihtuvia mielenkiinnon kohteita. Innostun oikeastaan mistä tahansa. Viimeisimpänä olen innostunut tekemään paperia itse, Rissanen mainitsee.

Rissanen kertoo vierailevansa kansalaisopistossa paljon myös oppilaan roolissa.

– Menen mielelläni kokeilemaan erilaisia taitoja kursseille. Kursseilla olen oppinut uusia hyödyllisiä ja inspiroivia taitoja muun muassa langan värjääminen luonnonkasveilla sekä saippuan valmistus, ja vanhojakin unohtuneita taitoja on palauteltu mieleen, kuten maton kudonta ja vaatteiden ompelu. Minulla tuppaa olemaan paljon keskeneräisiä projekteja kotona, siksi kansalaisopiston kursseille on mukava mennä, koska tietää, että siellä saa aikaiseksi.

Rissanen kuvailee, että käsillä tekeminen on myös mielenterveydellinen juttu. Se on rentouttavaa ja terapeuttista. Ainoa harmistuksen aihe on ajoittainen käsien kuormitus. Kun päivätyökin on käsille fyysisesti vaativaa, täytyy vapaa-ajan käsityöinnostusta välillä hillitä.

– Käsille pitää antaa lepoa. Käsiä tulee huoltaa ja esimerkiksi säännölliset hieronnat ovat tärkeitä, Rissanen painottaa.