Näin teet kotona kahviloiden syysherkun kurpitsalatten – katso myös muut kiinnostavat kurpitsareseptit

Vihanneshyllyjen kurpitsavalikoima on loppusyksyllä parhaimmillaan, kun kesäkurpitsan lisäksi tarjolla on esimerkiksi spagettikurpitsaa, hokkaidokurpitsaa ja muita talvikurpitsoja.

Talvikurpitsojen satokausi on syksyllä, ja myös kurpitsaan yhdistettävät juhlasesongit osuvat tähän ajankohtaan.

Juuri nyt on kurpitsajuhlien kiivain ajankohta, sillä kekriaika on käynnissä ja halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä. Osalle myös pyhäinpäivään, jota vietetään tänä vuonna 5. marraskuuta, liittyy nykyisin halloweenin kaltaisia perinteitä.

Kurpitsajuhlia voi viettää ottamalla kurpitsan mukaan raaka-ainevalikoimaan kotikeittiössä, vaikka ei juhlisikaan sen enempää halloweenia, kekriä kuin pyhäinpäivääkään.

Talvikurpitsojen makea maku sopii monenlaisiin resepteihin lämpöisistä ruoista jälkiruokiin.

Kurpitsan sisällä kypsennettävä kasvispata on näyttävä ruoka, jos sen nostaa tarjolle pöytään kokonaisena. Kasvispata valmistetaan lähes kypsäksi ensin kattilassa ja kauhotaan sitten ontoksi koverretun kurpitsan sisälle.

Kurpitsaa jätetään reilusti kiinni kuoreen, jolloin se kypsyy hitaasti uunissa padan muhiessa. Valmista pataa kauhaistaan kurpitsasta siten, että samalla saa mukaan itselleen mieluisan määrän kurpitsaa.

Kurpitsapiirakka on kurpitsajälkiruokien klassikko. Sadonkorjuuajan piirakan pohjan voi valmistaa tattarijauhosta. Mausteisen piirakan maku taittuu pehmeäksi ja täyteläiseksi, kun piirakkaan lisää mascarponea.

Oranssista kurpitsamassasta ja valkoisesta mascarponesta muodostuu piirakan pinnalle myös kaunis marmorikuvio.

Jälkiruuaksi voi laskea myös pumpkin spice latten eli kurpitsalatten. Juoma kätkee sisäänsä kurpitsasosetta, maitoa, mausteita ja espressoa. Kun herkku viimeistellään kermavaahdolla ja kanelilla, ei kahvin kanssa tarvitse erikseen syödä mitään makeaa.

Kurpitsapata

4 annosta

noin 2 kg:n kokoinen kovakuorinen talvikurpitsa (esimerkiksi hokkaidokurpitsa)

2 rkl rypsiöljyä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 mieto punainen chili

200 g myskikurpitsaa

200 g paprikaa

1 tl suolaa

2 tl savustettua paprikajauhetta

1 purkki (400 g) tomaattimurskaa

1 paketti (230 g) kypsiä kikherneitä

1 Leikkaa kurpitsan yläosa pois ja säästä se kanneksi.

2 Poista kurpitsan sisältä siemenet mutta jätä kurpitsaa reilusti kiinni kuoreen. Padan pitäisi mahtua kurpitsan sisälle, joten jos siementen poistamisen jälkeen tilaa on liian vähän, koverra kurpitsaa hieman irti ja käytä johonkin muuhun ruokaan.

3 Sivele kurpitsan sisus ruokalusikallisella öljyä ja hiero sisälle hieman suolaa.

4 Siivuta sipuli ja valkosipulinkynnet. Mittaa kattilaan 1 rkl öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Siivuta chili ja lisää kattilaan.

5 Poista myskikurpitsasta kuoret ja kuutioi. Lisää kurpitsa kattilaan.

6 Huuhtele paprikat, poista niistä siemenkodat ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Lisää kattilaan.

7 Lisää pataan 1 tl suolaa ja 2 tl savupaprikaa. Kaada joukkoon tomaattimurska ja jatka kuumentamista.

8 Huuhtele kikherneet ja lisää pataan. Lisää tarvittaessa suolaa.

9 Kauho pata kurpitsan sisälle siten, että kurpitsa ei ole aivan piripintaan täynnä. Jos täytettä jää yli, voit kypsentää sen erillisessä uunivuoassa tai loppuun asti kattilassa.

10 Laita kurpitsa uunipellille tai paiston kestävään uuniastiaan. Kypsennä ensin 175 asteessa ilman kantta noin 30 minuuttia ja sitten 30 minuuttia kurpitsakannen kanssa. Seuraa kurpitsan kypsymistä paiston aikana – kurpitsan tulee olla pehmeää, mutta ylikypsänä kurpitsa saattaa hajota. Kurpitsojen koossa ja kuoren paksuudessa voi olla eroja, joten tarvittaessa pidennä paistoaikaa.

Kurpitsapiirakka

10 annosta

Tattaripohja:

100 g voita

3 dl tattarijauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl kylmää vettä

Täyte:

500 g kurpitsaa kuutioina

250 g mascarponea

0,5 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljasokeria

4 kananmunaa

1 dl ruokokidesokeria

1 tl kanelia

0,25 tl muskottipähkinää

ripaus neilikkaa

1 Nypi pohjaa varten kylmä voi, tattarijauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää taikinaan kylmä vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi – tarvittaessa lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos taikina on liian kuivaa.

2 Painele taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin kylmenemään noin 30 minuutiksi. Esipaista jääkaappikylmää pohjaa 10 minuuttia 225 asteessa.

3 Täytettä varten laita kurpitsakuutiot kattilaan ja kaada niiden päälle vettä sen verran, että kuutiot peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsa tasaiseksi.

4 Sekoita kulhossa keskenään mascarpone, hieno sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon yksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Ota talteen pieneen kulhoon 1,5 dl mascarponeseosta.

5 Lisää suureen kulhoon jääneen mascarponen joukkoon kolme munaa, ruokokisesokeri ja mausteet. Sekoita lopuksi joukkoon kurpitsasose. Massan kuuluu olla melko löysää – se jähmettyy paistettaessa.

6 Kaada esipaistetun pohjan päälle ensin kurpitsamassa ja sitten ruokalusikallinen kerrallaan mascarponea. Sekoita esimerkiksi hammastikulla siten, että pintaan muodostuu marmorikuvio.

7 Paista 175 asteessa 45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

Kurpitsalatte

2 annosta

100 g kurpitsaa kuutioina

4 dl täysmaitoa tai kahviin tarkoitettua kauramaitoa

0,5 dl sokeria

0,5 tl kanelia

0,25 tl neilikkaa

0,25 tl inkivääriä

0,25 tl muskottipähkinää

1 dl espressoa tai vahvaa kahvia

koristeluun kermavaahtoa ja kanelia

1 Laita kurpitsakuutiot kattilaan ja peitä vedellä. Keitä kurpitsaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kypsää. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsa.

2 Lisää kattilaan maito, sokeri ja mausteet. Kuumenna höyryäväksi koko ajan sekoittaen.

3 Mittaa kahteen mukiin ensin 0,5 dl kahvia molempiin ja kaada päälle kurpitsamaitoa. Koristele kermavaahdolla ja jauhetulla kanelilla.