Sähkötupakka sauhuaa kouluissa aiempaa enemmän – vanhemmat eivät tunnista laitteita

Sähkötupakan markkinointi on kielletty, mutta sosiaalisessa mediassa nuorille suunnattu mainonta on villiä.

Nuorten sähkötupakointi vaikuttaa lisääntyneen, ja sitä harrastavat entistä nuoremmat. Pääkaupunkiseudun ehkäisevän päihdetyön tekijät toivat ilmiön esiin jo viime keväänä. Samaa viestiä kuuluu myös kouluista eri puolilla Suomea.

– Meillä tämä on selkeästi nyt syksyn ilmiö. Kerran aiemminkin meillä on ollut tällainen aalto, mutta nyt se on nostanut päätään uudelleen, Kontiolahden koulun rehtori Auli Pulkki toteaa.

Pulkin mukaan koulussa sähkötupakkaa käytetään esimerkiksi vessatiloissa. Käytöstä päästään jäljille yleensä hajun perusteella.

– Huolestuttavaa on, että nuoret ajattelevat, ettei käyttö ole mitenkään vaarallista. Toinen huolenaihe on hankintaketju, eli millaiseen laittomaan toimintaan nuoret osallistuvat tupakkaa hankkiessaan.

Nuoret saattavat ostaa sähkötupakkaa tuntemattomilta tahoilta salaa netistä ja sopia myös tapaamisia myyjien kanssa. Myyntiin ja välittämiseen pelätään liittyvän myös ryöstöjä ja uhkailua.

Pulkin mukaan sähkötupakan käyttöön yritetään puuttua normaalissa opetuksessa, teemapäivinä, terveydenhoitajien kautta ja tapaamisissa luokanohjaajien ja rehtoreiden kanssa. Asiaa otetaan esiin myös keskusteluissa nuorten kanssa.

Viime vuoden kouluterveyskyselyssä sähkötupakan käyttö näytti kokonaisuutena laskeneen.

Vanhempien voi olla vaikeaa tunnistaa tällaisia laitteita ja huomata käyttöä.

Hanna Ollila

Pojilla käyrä on ollut laskeva jo useampia vuosia. Sen sijaan tytöillä käytön määrä on perusopetuksessa ja lukiossa pysynyt pari viime vuotta samana.