Ari Suhosen kirkkain helmi Sara Kuivisto jahtaa liki 30 vuotta vanhaa SE:tä – "Kaikki on mahdollista"

Sara Kuivisto voitti tämän kesän Kalevan Kisoissa sekä 800 ja 1500 metrin matkat. Anssi Mäkinen

toimitus

JuoksukonkariAri Suhosella on ollut oman aktiiviuran jälkeen valmennettavanaan omien tyttäriensä fysiikkavalmennuksen lisäksi juoksuvalmennettavia. Tämän hetken kirkkain nimi on Sara Kuivisto.

Hän juoksi viikonloppuna Superliigassa Puolassa neljänneksi 800 ja 1500 metreillä. 2.01,85 oli Kuiviston ennätys ja 4.09,25 jää ennätyksestä vain 0,3 sekuntia.

Molemmilla matkoilla Kuivisto urheili tilastosijoitustaan korkeammalla.

– Kasin aika ei ollut yllätys, vaikka onkin paras suomalaistulos 19 vuoteen, Ari Suhonen sanoo.

Erityisesti Kuivisto löysi nyt potkua loppukireihin. 800 m:llä tilastokymppi kiri neljänneksi, vaikka joutui lopussa vähän pujottelemaan.

Dohan MM-kisojen tulosraja 800 metrillä on 2.00,60. MM-rankingin kautta tie voi aueta, mutta porvoolaiset eivät laske yksin sen varaan.

– Kunnon puolesta kaikki on mahdollista. Tarvitaan vain vauhtijuoksu, olosuhteet. Optimaalinen juoksu voi tuoda jopa SE:n (SE Tuuli Merikoski-Silius 2.00,59/1991).

Kaikki tähtää nyt 800 metrille. Ohjelmassa on 800 m:n kisat 18.8. Espoossa, 21.8. Dublinissa ja Ruotsi-maaottelu Tukholmassa 24.-25.8.

– Jos raja ei mene rikki, meillä on varasuunnitelma, Suhonen sanoo.

Kuiviston 4.09,25 olisi voinut olla Suhosen mukaan 3-4 sekuntia parempi, jos olisi pidetty alusta lähtien vauhtia. SE on Sinikka Tyynelän ikivanha 4.06,01/1977.

Ari Suhonen korostaa valmentamisessaan yksilöllisyyttä.

– Jokainen ihminen on erilainen, erilaiset ominaisuudet, heikkoudet ja vahvuudet. Matti-isäni valmensi minua kaikki vuodet ja jatkan samoilla periaatteilla. Eteenpäin mennään kokemusten kautta ja virheitä opiksi ottaen. Briteiltä, Coe, Ovett, Cram jne otettiin aikoinaan vaikutteita.

Tietenkin mukauttaen. Harjoituksen ja levon välinen suhde on kaiken a ja o.

– Juoksutekniikan muuttamisesta on puhuttu iät ja ajat. Jokaisella on oma luontainen tyylinsä. Mielestäni tekemällä tiettyjä harjoitteita, se muokkaa askelta. Ja mailerin pitää näyttää mailerilta. Hänen pitää olla ryhdikäs, eräänlainen juoksijoiden lämminverinen!

Teksti: Erkki Poutanen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.