Jukka Jalonen: Kulisseissa tehty lupaus tekee Suomen kohtelusta irvokasta – "Kusivat meitä siis silmään"

Clayton Keller selvisi ilman jäähyä tästä tilanteesta. MTV:n uutisvideo

Sport Content

Suomen jääkiekkomaajoukkue koki oikeusmurhan Yhdysvallat–ottelussa, kun tuomareille sattui räikeä virhe. Nuori USA-hyökkääjä Clayton Keller iski takaapäin Suomen Juhani Tyrväisen jäänpintaan ns. jalkapyyhkäisyllä ja myös NHL-hyökkääjä Juho Lammikko putosi rivistä USA-pelaajan taklauksen jälkeen.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen myönsi keskiviikkona, että oikeusmurhat ovat menneet tunteisiin. Keller ei saanut tilanteesta jäähyä, eikä pelikieltoa ja hetkeä myöhemmin Yhdysvallat ratkaisi pelin jatkoajalla.

– Kyllä se on päässyt vähän tunteisiin menemään, ei sille mitään voi. Tuomareille ja pelaajillekin voi tietysti sattua aina virheitä niin kuin nähtiin. Eihän kukaan tuollaista pelaajaa arvosta, joka potkii jäällä tahallaan toisia. Tuomarille sattui siinä pikku virhe, kun ei uskaltanut viheltää, Jalonen sanoi Leijonien aamujäiden jälkeen keskiviikkona.

Suurin virhe tapahtui Jalosen mukaan kuitenkin kabineteissa.

– Isoin virhe sattui kuitenkin IIHF:n kurinpitokomitealla. He antoivat varoituksen pelaajalle, joka tuon tempun teki. Se kertoo siitä, että heillä ei ole mitään virkaa. He eivät kunnioita peliä, eivätkä pelaajia. Heitä ei kiinnosta pelaajien terveys pätkääkään. Viesti on se, että sä saat potkia jäällä toista pelaajaa luistimella. Pelikieltoa ei tule, jos ei tule sellaista vammaa, että voi lähteä henki. Se, että miksi näin on päässyt tapahtumaan, niin sitä on kyllä aika vaikea ymmärtää, Jalonen mietti.

– Kaikki, jotka ovat olleet jääkiekon kanssa millään tavalla tekemisissä ymmärtävät, että potkiminen on yksi törkeimpiä juttuja, mitä voi jäällä tehdä. Viesti on se, että no problem. Seuraavan kerran, kun teet noin, saat kaksi peliä pelikieltoa. Ihan käsittämätön juttu.

Ennen turnausta IIHF oli luvannut jotain aivan muuta.

– Tässä on vielä mielenkiintoista se, että ennen turnausta ole palaveri, missä selvästi kerrottiin, että teko on ratkaiseva, eikä seuraus. Nyt tässä ei tullut mitään vammaa, mutta teko oli tosi törkeä. Ne kusivat meitä siis silmään, Jalonen pamautti.

Oliko kurinpitokomitealla mitään perusteita asialle?

– Se ei ollut heidän mielestään vaarallinen. Se perustui siihen, että ei tullut loukkaantumista, niin se ei ole silloin vaarallinen. Mun mielestä luistimella potkaiseminen on joka kerta ihan helvetin vaarallista. Siinä voi aueta joku iso valtimo tai lyödä päänsä jäähän. Eihän tossa ole mitään järkeä. Miten tuollaiset ihmiset voivat olla noissa hommissa enää. Pitäisi laittaa välittömästi kilometritehtaalle, Jalonen tykitti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.