"Kuka teistä lähtisi elämään 5000 eurolla vuodessa?" – Suomen olympiapomo summasi kisamenestyksen, äänestä mitä mieltä olet itse

Sport Content

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski oli tyytyväinen Suomen menestykseen Pyeongchangin olympialaisissa. Tuloksena oli yksi kulta, yksi hopea ja neljä pronssia. Siis enemmän mitaleja kuin kaksissa edellisissä talviolympialaisissa.

– Menestystähän olympialaisiin lähetään hakemaan. Tällä kerralla se oli kuusi mitalia ja 14 pistesijaa. Tulos on kuitenkin tavoitteiden mukainen. Selvää eteenpäin menoa Sotshista ja Vancouverista, Kojonkoski sanoi.

Mitalien lisäksi tuli hyviä sijoituksia.

– Meillä on 11 top kuusi -sijaa. Pienellä venymisellä mitalimäärä olisi voinut olla vähän toisenlainen, Kojonkoski sanoi.

Lisäksi Kojonkoski painotti hyvää onnistumisprosenttia.

– Tänne tullessa meillä oli urheilijoita 11 lajissa ja kuudesta odotettiin mitalia. Kolme niistä realisoitui. Maastohiihto, lumilautailu ja jääkiekko. Onnistumisprosentti on kuitenkin harvinaisen korkea, vaikka ei ruotsalaisten tasolle päästykään.

Kojonkoski muistuttaa, että taso kovenee koko ajan.

– Itse olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta. Kisa on ihan hemmetin kovaa. Oman tasonsa nostaminen ei todellakaan ole helppoa.

Naisten jääkiekossa mitali tuli, vaikka valtaosa pelaajista ei saanut edes veikkausvoittovaroista myönnettävää 5000 euron apurahaa.

– Me mennään aika moisella puuhastelulla vielä jossakin. Ollaan viime vuosien aikana saatu kahdeksan pientä 5000 euron apurahaa järjestämään Naisleijonille. Sillä he pystyvät pikkuisen elämäänsä rahoittamaan, Kojonkoski harmittelee.

– Mutta ajatelkaa. Se on 5000 euroa verotonta vuodessa. Kuka teistä lähtee elämään vuodessa sillä 5000 eurolla? Onko yhtään vapaaehtoista? Kojonkoski jatkaa.

Kojonkoski tekee kaikkensa, jotta apuraha olisi kaikilla naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajilla.

– Se on kuitenkin jotain. Seuraavan olympiadin aikana ne, jotka eivät ole ammattilaisia, niin ovat järjestelmän piirissä. Jos puhutaan, että huippu–urheilua täytyy viedä eteenpäin, sen täytyy olla realismia.

Mika Poutala oli 500 metrin pikaluistelussa neljäs Pyeongchangissa. Suomessa ei ole pikaluisteluhallia, joten Poutala joutuu harjoittelemaan Kanadassa.

– Kun me saadaan pikaluisteluareena, ja joku kysyy seuraavana vuonna, että miksi me ei menestytä, niin se on myöskin kulttuurikysymys. Hollanti on meitä paljon edellä pikaluistelussa, mutta eihän ne saa mistään muista lajeista mitaleja. Siellä jaetaan yli 30 mitalia. Jos me oltaisiin erittäin menestysorientoituneita, keskityttäisiin pelkästään pikaluisteluun, koska siellä jaetaan mitaleja niin paljon, Kojonkoski sanoi.

MäkihypyssäSuomen taso on romahtanut.

– Meillä on selkeästi haasteita rinnelajien puolella. Siinä ovat alppihiihto, freestyle ja mäkihyppy. Tänä päivänä mäkihypyn maailmancupissa pisteille pääsy on toisaalta jo aikamoinen menestys. Tänä vuonna kaksi nuorta suomalaista, Antti Aalto ja Eetu Nousiainen, ovat nousseet pistesijoille, joka on jo jotain, vaikka meidän mattinykästen ja matti hautamäkien historiassa se ei tunnu miltään, Kojonkoski sanoo.

– Alppilajit ottaisivat tuommoisen menestyksen kirkuen. Siellä on orastavaa taustaa olemassa. Tällä hetkellä mäkihyppy on meillä kalpeaa, mutta haluan kertoa, että siellä on kuitenkin toivon ituja, Kojonkoski jatkaa.

Kojonkoski poistuiEtelä-Koreasta pää pystyssä.

– Kyllä näistä kisoista jäi kuitenkin hyvä maku. Jos me päästäisiin siitä eroon, että urheilijalla ei olisi helvetinmoinen epäonnistumisen pelko, niin me tuotaisiin parempaa menestystä.

Kojonkoski myös toivoo, että Suomen kansa kunnioittaisi huippu-urheilijoita enemmän.

– Jos olympiaurheilijan asema olisi jo kansan silmissä jo oikeasti jotain, ja menestys olisi plus plus siihen päälle, niin menestyksen tekemisen mahdollisuus olisi ihan toisenlainen. Jos me halutaan menestystä, niin meidän kaikkien on otettava lusikkaa kauniiseen käteen.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulkopaikkakuntalainen mies yritti varastaa Hyllykallion Prismasta yli tuhannella eurolla tavaraa
 2. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 3. Jori Lehterä selittää kokaiinijutussa juoksupojan tulleen "pihahommiin" – IS: Tuomiopäivä siirtyy
 4. Syntyvyyden lasku jyrkkeni: Sekä isät että äidit ovat yhä vanhempia – Espoo, Seinäjoki ja Porvoo kaupunkien valopilkut
 5. Krampit ja lihasnykinät alkavat 40-vuotiaana – uusi parantumaton tauti löytyi
 6. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
 7. Ilkka: Vaasassa haisee kakka - hajun lähde on epäselvä
 8. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
 9. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 10. Kaljuuntumiseen tepsivä lääke – HS: Tämä pilleri tehoaa miehillä
 11. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 12. Katso kuvat järeistä aseista: Näin United Brotherhoodin huume- ja asekaupat paljastuivat – Johtohenkilöt kävivät "hoitamassa asioita kuntoon"
 13. Toinen väkivaltainen ryöstö Seinäjoella viikon sisään - poliisin mukaan tapauksilla ei ole yhteyttä toisiinsa
 14. Ruotsalaislehti: Porvoon ampujat soittivat itse poliisille ja ampuivat väijyksistä – "Poliisi paikansi epäillyt Tampereelle teletietojen avulla"
 15. Talvi tuli, mutta palaako tämä villitys? Pannumyssy päähän ja kahville!

Näytä lisää